25.03.2019 02:01

Месото е задолжително во многу менија, но ова се гришките при подготвувањето


Еве зошто не испаѓа вкусно и крцкаво. Месото е задолжително во многу менија, а ова се грешките кои ги правиме при подготовката, а за тоа воопшто и да не сме свесни.

Пржење на прениска температура

loading...

Многу ниска температура не се препорачува затоа што вашето јадење тогаш нема да биде крцкаво, туку ќе добиете згмечена храна.

Гаранцијата за добро испржено месо или некој друг ручек е термометар со рачка со која треба да го прицврстите на горниот дел од тавата.

Користите погрешно масло

Бирајте масло со високи дочки на зачаденост затоа што поднесува повисоки температури на кои и хранливите материи во нив остануваат непроменети.

Во тој случај одлична е свинската, а ако ви има премногу силен мирис, тогаш користете масло од маслинова репка.

Пржење на превисока температура

loading...

За да парчињата поховано месо бидат совршено испржени, температурата на маслото треба да биде помеѓ 160 и 200 степени целзиусови.

Ако ја зголемите температурата месото бргу ќе се исуши или во полош случај нема да биде доволно пржено внатре, а од надвор ќе изгори.

Пржење голема количина одеднаш

Ако ја затрупате тавата со храна, со тоа правите голема грешка. За да месото рамномерно се испржи морате да оставите слободен простор помеѓу парчињата храна за да полесно можете да ги свртувате.

loading...

Пржите преголеми парчиња

Не е добро да се пржат големи парчиња месо затоа што резултатот нема да биде вкусно јадење, а нема да биде ниту рамномерно испржено. Затоа сечкајте ја храната на помали парчиња.

Користете остаток од масло од претходни пржења

Иако ви изгледа дека е полесно и поисплатливо да користите исто масло од претходното пржење, со тоа само ќе го уништите вкусот на храната, а покрај тоа ќе биде и помрсна.

loading...

© Крадењето авторски содржини е забрането со закон. Преземањето на текстови, изјави или фотографии во авторска сопственост на порталот Кумановски Муабети е дозволено делумно, со задолжителен хиперлинк до содржината која се пренесува.

Последни наслови

Facebook Comments