Каде има најчист воздух на Земјата? Еве што велат научниците!

Сподели со своите пријатели

Научниците веруваат дека откриле каде во светот се наоѓа најчистиот воздух, незагаден од човечки активности.

Loading...

Сместено е во Јужниот океан што го опкружува Антарктикот.

Ова е прва ваква студија за составот на биоаеросоли во Јужниот океан, спроведена од научници од Универзитетот во Колорадо.

 

 

Така, тие биле во можност да идентификуваат атмосферски регион кој не е допрен од човечко влијание.

Времето и климата се тесно поврзани и ги поврзуваат регионите ширум светот. Бидејќи климатските промени се забрзуваат поради човечките активности, научниците одлучиле да се обидат да најдат дел од земјата што е најмалку погоден од влијанието на човекот.

Loading...

Професорката Соња Крајденвеис и нејзиниот тим се сомневале дека воздухот над Јужниот океан е најмалку погоден од човечка активност и прашина од континентите.

Откриле дека граничниот слој на воздухот, кој ги храни најниските облаци, е во областа без аеросоли со вештачки честички. Немало честички од фосилно гориво, земјоделски култури, пестициди или отпадна вода.

 

 

Загадувањето на воздухот обично се случува кога аеросолите, цврстите честички и гасот завршуваат во воздухот.

Истражувањето заклучило дека Антарктикот се чини дека бил изолиран од ширењето на микроорганизми од јужните земји.


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *