Јапонскиот ровер со големина на бејзбол се тркала на Месечината (ФОТО)

Сподели со своите пријатели

Паметниот лендер за истражување на Месечината (SLIM) успешно влезе во орбитата на Месечината на 25 декември 2023 година и слета на 19 јануари 2024 година, со што Јапонија стана петта земја што меко слета вселенско летало на Месечината.

Loading...

Минијатурниот ровер е со големина на бејзбол топче. Тој беше исфрлен од лендерот пред да слета.

Изграден е врз основа на играчка трансформатор во соработка помеѓу компанија за играчки, вселенска агенција и универзитет.

 

 

Кога ќе падне, може да се тркала како топка и потоа да се одвои на два дела, со тоа што всушност ползи по површината на Месечината и на тој начин ја менува својата позиција, објаснува астрономот Анте Радониќ за новиот потфат на Јапонија на Месечината.

– Тој е на втор план во однос на мисијата, неговата цел беше да ја демонстрира технологијата и да види како ќе функционира да се снимат фотографии и да се испратат на Земјата, што и успеа. SLIM ја постигна својата главна цел, а тоа е да слета со грешка не поголема од 100 m од целта. Требаше да се сврти за 90 степени пред да слета и да падне странично на површината. Сепак, на сликата се гледа дека тој е свртен за 180 степени и е наопаку. Главните мотори требаше да бидат свртени странично, а всушност се свртени нагоре – вели Радониќ.

Loading...

 

 

Тој додава дека поради тоа неговите фотоволтаични ќелии, кои требало да бидат свртени нагоре, се свртеле настрана кон западната страна и затоа не добивале сончева светлина и произведувале струја.

– Се надеваме дека наскоро Сонцето ќе почне да ги осветлува ќелиите и лендерот ќе оживее. Има надеж до 1 февруари. Тогаш во тој дел започнува ноќта, а лендерот не може да ја издржи студената лунарна ноќ која трае речиси 15 дена. Доколку добие дополнителна струја, тогаш ќе може да направи дополнителни истражувања и слики, што би било одлично – заклучува Радониќ.