Јапонија е подготвена да ја исфрли радиоактивната вода на Фукушима во Тихиот океан, научниците не се согласуваат

Сподели со своите пријатели

Дебатата за тоа како да се фрли повеќе од еден милион тони течност се одвивала со години; мрачниот спектар на цунамито во 2011 година што се сруши на електраната. Околу 18.500 луѓе загинаа или исчезнаа како резултат на земјотресот со јачина од 9,0 степени и цунами, со стотици илјади евакуирани од своите домови.

Loading...

Иако системите за ладење на објектот првично се спротивставуваа на природната катастрофа, тие подоцна се срушија, што доведе до топење и ослободување на огромна количина радиоактивен материјал во водата. Тоа беше најтешката нуклеарна несреќа од Чернобил.

 

 

Премиерот Јошихиде Суга сега се обидува да разбие и да одлучи за судбината на водата што сè уште се чува во централата, со плановите да се испушти во океанот – и покрај жестокото противење на екологистите, рибарите и другите групи, пренесува „Јапон тајмс“.

Суга неодамна се состана со Хироши Киши, претседател на Националната федерација на здруженија на риболов, кој предупреди дека ваквата акција може да му наштети на риболовот, бидејќи луѓето најверојатно ќе бидат заплашени од знаењето за храна фатена во радиоактивни води. Премиерот формално ќе донесе одлука до вторник, на 13 април.

Премиерот, наводно, рекол: „Отстранувањето вода пречистена со АЛПС (процес на прочистување на радиоактивната вода во централата) е неизбежна и експертите препорачуваат испуштањето во морето да биде најреалистичен метод што може да се примени. Врз основа на оваа информација, би сакал да одлучам за владината политика “.

Loading...

Министерот за трговија Хироши Каџијама, кој исто така присуствуваше на состанокот, рече дека Суга бара што е можно поголема соработка додека владата разговара што да прави со водата. „Што да се прави со водата прочистена од АЛПС е задача што владата повеќе не може да ја одложува без да постави политика“, рече тој.

 

 

Беше речено дека ќе бидат потребни две години за да се подготви водата пред таа навистина да биде испуштена во океанот, по што ќе бидат потребни околу 30 години за сè да биде безбедно отфрлено. Концентрацијата на тритиум во вода треба да се разреди до 1/40 од максималното утврдено со националните стандарди, за да не влијае на здравјето на луѓето.

Покрај противењето на рибарите, пошироката јавност е и против планот, а неодамнешното истражување покажа дека 51% од испитаниците се против, со само 18% поддршка.

Гринпис претходно тврдеше дека „единственото прифатливо решение е продолжување на долгорочно складирање и преработена загадена вода“.


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *