Јадел бурек за време на ковид мерките. Казнет е 400 евра! Сега треба да му ги вратат парите!

Сподели со своите пријатели

Словенечката полиција изрекла казни во вредност од речиси 6 милиони евра во период подолг од две години додека траеше заканата од инфекција со тогаш новата болест Ковид-19.

Loading...

Меѓу нив има и доставувач на храна кој еднаш накратко застанал на скалите на блиската црква во Љубљана.

Тој седнал, ја извади маската, која тогаш била задолжителна на јавни места и требал да гризне од топлиот бурек што штотуку го купил, но полицијата го опколила.

Фотографијата стана вирална

Сцената е снимена со камера. А фотографијата на која полицијата го опкружува работникот кој носел храна на други – за кривично дело вадење маска и брзо загризување – набрзо стана позната.

Сега тој возач ќе си ги врати парите и ќе му биде избришано полициското досие.

Истото важи и за повеќе од 60.000 други Словенци кои ги прекршиле мерките против Ковид.

Ова го исполни ветувањето дадено од премиерот Роберт Голоб пред неговото централно-левичарско Движење за слобода да биде избрано минатата година.

Претходната десничарска администрација, предводена од поранешниот премиер Јанез Јанша, воведе строги ограничувања на слободата на движење и собирање.

Loading...

На различни места, на Словенците не им беше дозволено да патуваат надвор од нивните локални области – а полициски час беше во сила ноќе.

Не беше според законот

Екологот Рок Розман, кој повеќепати беше казнуван за учество во протести, чувствува задоволство.

– Уредбите со кои се изрекуваа казни не беа засновани на закон. Владата го знаеше тоа – и ако тоа значи дека сега треба да ги вратат парите, нека биде. Ако живеете во земја со владеење на правото, тоа треба да важи за сите – рече тој.

Министерката за правда Доминика Шварц Пипан изјави дека враќањето на казните ќе помогне да се обнови довербата на Словенците во владеењето на правото, што беше значително оштетено со употребата на прекумерна и неуставна репресија за време на пандемијата.

Но, законот за реституција не беше општо поздравен.

Еден претставник од партијата СДС на Јанша рече дека враќањето на казните им плука во лице на сите здравствени работници кои неуморно се бореа за животите на нашите сограѓани.