Ја обработувал градината па пронашол прстен стар 700 години (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Еден млад градинар во Израел пронашол добро сочуван бронзен прстен со ликот на Свети Никола, соопштила израелската Управа за антиквитети.

Во Мексико загрозено најважното подводно археолошко наоѓалиште во светот

Loading...

Плевејќи ја градината на една куќа во селото Јогев, на северот од Израел, 23-годшниот Декел Бен Шитрит забелажл прстен за кој се претпоставува дека е стар 700 години. Аерхолозите проценуваат дека простенот настанл помеѓу 12 и 15 век.

Непозната просторија откриена во Кеопсовата пирамида

– Малку го потриев и забележав врежан човечки лик во рамката, рекол градинарот.

Фотографијата од прстенот ја објавил на Фејсбук, а неговиот сосед Дрор Бен Јосеф, еден од директорите на Управата за природа и паркови му советувал да се обрати до Управата за антиквитети.

Мумија која „вреска“ изложена во музеј во Каиро

Таа управа најавила дека за пронаоѓањето на прстенот ќе го одликува со сертификат на добар граѓанин, јавуваат израелските медиуми. Прстенот ќе биде дел од Колекцијата национално богатство на Израел.

Во Египет откриена гробница стара 4.400 години (ФОТО)

Археологот Јана Чекановец, специјалист за византиската ера, рекла дека прстенот е зачудувачки добро сочуван и дека ќе допринесе за науката.

Научник на чекор од решавањето на најголемата мистерија на стар Египет

– На прстенот има човек со стап. Врз основа на прелиминарната анализа, изгледа дека тоа е Свети Николакој ја држи својата ознака – свештеничкиот стап, рекла таа.

Во гробница во Египет пронајдена мумија стара 3.500 години (фото)

Свети Никола се смета за заштитник на морепловците и патниците.

Јана Чекановец затоа смета дека е можно прстенот да го изгубил некој кој сакал Свети Никола да го штити на патувањето затоа што иконите на тој светец на Блискиот исток биле донесени од Византиското царство.

Во Египет пронајден дел од статуа стар 4.000 години

Археологот Јотам Тепер објаснил дека низ селото Јогев, каде е пронајден прстенот, минувал главен римски пат до планината Тавор, па дека тука со векови минувале луѓето на патот за Назарет.

Loading...

Leave a Reply