Ја нарекуваат „НОВИОТ АЈНШТАЈН“: На 13 години направила сопствен авион

Сподели со своите пријатели

Сабрина Гонзалес Пастерски направила авион на 13-годишна возраст, со кој самостојно полетала како четиринаесетгодишник.

Loading...

Докторирала физика на 21 година.

Денес, овој теоретски физичар, чие тесно поле е високоенергетска физика, ја нарекуват новиот Ајнштајн.

 

Сабрина е родена на 3 јуни во Чикаго, а нејзиниот татко, кој е адвокат и електроинженер, ѝ дал поттик за науката. Секогаш со љубопитен дух, таа ги започнала своите први лекции за пилоти на деветгодишна возраст.

Сепак, фактот што ја споредуваа со Алберт Ајнштајн не ѝ се допаднач, па во 2017 година изјавила:

– Јас сум само студент. Имам толку многу да научам. Не заслужувам внимание. Никој нема да биде Ајнштајн. Тој беше тоа што беше.

Loading...

 

И покрај значајните препораки, Гонзалес Пастерски останува доследна во продажбата на знаење и интелигенција, но живее со стипендии, па ја одбила понудата од најбогатиот човек на светот, Џеф Безос, основачот на Амазон.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *