Извонредно археолошко откритие во Египет! Потопен град пронајден во водите на Медитеранот! (ФОТО) (ВИДЕО)  

Сподели со своите пријатели

Нуркачите во Египет наидоа на неверојатно ретко откритие во водите на Медитеранот

Loading...

Нуркачите пронајдоа остатоци од воен брод во долго потонатиот град Тонис-Ираклион, некогаш најголемото пристаниште во Египет во Медитеранот, и погребен комплекс што укажува на присуство на грчки трговци, соопштија властите.

Градот, кој го контролирал влезот во Египет бил изграден на Западен Ник, доминирал во оваа област со векови пред Александар Велики да ја изгради Александрија во близина во 331 година п.н.е.

 

 

Градот, како и поголемиот дел од делтата на Нил, беше уништен и потопен од земјотресот и огромните бранови. Тонис-Хераклион беше повторно откриен во 2001 година во заливот Абу Кир во близина на Александрија, потсетува Ројтерс.

Воен брод откриен од египетско-француски тим предводен од експерти од Европскиот институт за подводна археологија.

Loading...

Прелиминарните студии покажуваат дека бродот со рамно дно долг 25 метри, со весла, бил изграден на класичен начин и дека имал и карактеристики на античка египетска конструкција, објави египетското Министерство за туризам и антиквитети.

 

 

Во друг дел од градот, тимот пронашол остатоци од големи грчки гробишта од почетокот на 4 век п.н.е.

„Ова откритие убаво го илустрира присуството на грчки трговци кои живееле во градот“, рече Министерството, објаснувајќи дека на Грците им било дозволено да се населат таму за време на доцните фараонски династии.

 

Loading...

 

“Тие ги изградија своите светилишта околу големиот храм Амун. Тие светилишта беа уништени во исто време и нивните остатоци беа измешани со остатоците од египетскиот храм”, се додава во соопштението.

 

 


Leave a Reply