Италија, Шпанија и Полска поддржани со 17 милијарди евра од ЕУ

Сподели со своите пријатели

Европската комисија им исплати на Италија, Шпанија и Полска вкупно 17 милијарди евра во првата транша од поддршката за земјите членки на ЕУ, со цел да се зачуваат работните места.

Loading...

Италија доби 10 милијарди евра, Шпанија шест милијарди, а Полска една милијарда евра.

Финансиските средства ќе помогнат за покривање на трошоците кои се директно поврзани со финансирањето на националните шеми за скратено работно време и други мерки кои се воведени како одговор на пандемијата на Ковид-19, особено за самовработените.

Останатите исплати ќе се вршат во текот на следните месеци, по издавањето на соодветните обврзници со кои ЕУ се задолжува на меѓународниот пазар на капитал.

Габриела Точко


Leave a Reply