Истражувањата покажуваат дека короната може да има долгорочни последици и кај децата!

Сподели со своите пријатели

Земјите ширум Европа го пролонгираат „затворањето“ поради големиот број заразени со ковид-19, а за некои од нив симптомите траат со месеци.

Loading...

Иако оваа инфекција е претежно лесна кај децата, има сè повеќе докази што сугерираат дека тие исто така имаат шанса да развијат таканаречен „долг ковид“.

 

 

Светската здравствена организација проценува дека од десет заразени лица, еден пациент чувствува непријатност 12 недели по тестот.

Податоците собрани во Велика Британија помеѓу април и декември 2020 година покажуваат дека и децата се погодени од овој проблем. Државниот завод за статистика проценува дека 12,9% од испитаниците на возраст од две до 11 години и 14,5% од 12 до 16 години страдале од замор, кашлица, главоболка, губење на чувството за вкус или мирис или болка во мускулите пет недели по инфекцијата.

– Ќе заспијам, главоболките се враќаат уште посилни, бев уморен цел ден, тешко ми беше да станам од кревет и не можев да се концентрирам – изјави за Еуроњуз петнаесетгодишната Џорџина Калеро.

Loading...

 

 

Таа вели дека „порано учела многу и добивала одлични оценки“.

Сепак, сега не можам да учам, не се сеќавам на информации, не знам за што зборувам, ниту можам да ги поврзам работите – рече Калеро.

„Еуроњуз“ разговараше со неа и нејзините лекари за време на посетата на првото болничко одделение за деца кои страдаат од „долг ковид“ во Шпанија, каде во моментов се лекуваат околу 60 деца.

 

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *