Ископан најголемиот дијамант во последните 110 години од 1.111 карати (фото)

Сподели со своите пријатели

Канадската компанија „ Lucara Diamonds“ во Боцвана ископала дијамант со величина од 1.111 карати.

Loading...

Ова е втор по големина сиров диајамант на сите времиња и е со големина на тениско топче.

Несекојдневниот дијамант е од категоријатаа „IIa“, во која спаѓаат еден или два проценти од сите природни дијаманти во светот.

Таквите дијаманти обично немаат нечистотии и се безбојни.

Dijamant,-foto-2

Значењето на откривањето на дијамант поголем од илјада карати, најголем во последните 110 години и континуитетот на откривање на висококвалитетен камен на јужната полутопка никако не можат да бидат пренагласени – вели извршниот директор на компанијата.

Неприкосновен рекордер сепак е Кулинан, сиров дијамант од 3.106 карати, откриен во рудник во во Јужноафриканската Република во далечната 1905 година.

Бил предаден на британскиот крал Едвард Седми и исечен на девет главни големи парчиња, како и 96 мали дијаманти. Едниот од нив, тежок 317,4 карати се наоѓа на биртанската круна.

Целата колекција дијаманти настанала од Кулинан, а проценета е на две милијарди долари и никогаш не се нашла на аукција.

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.