ИСИС заплениле и присвоиле 100 оклопни возила и тенкови

Сподели со своите пријатели

Неодговорните испораки на оружје наменети за Ирак се главниот извор од која се наоружува терористичката организација Исламска држава, вчеранавечер објави Организацијата за заштита на човековите права Amnesty International, повикувајќи се на испостава на директна контрола на оружјето.

Loading...

Големите количини оружје и различни видови кои ги користи оваа вооружена група покажуваат како неодговорната трговија со оружје помага во злочините од масовни размери – вели еден од истражувачите, Патрик Вилкен.

Големите количини странско оружје до кои дошла Исламската држава кога во јуни 2014 година го освоила вториот град по големина во Ирак, Мосул, послужиле за освојување на другите делови на земјата и злочини против човештвото, се наведува во извештајот.

Џихадистичката група дошла до големи количини оружје превземјаќи контрола над ирачките полициски и воени упоришта како Фалуџе, Саклавиј и Рамадиј на запад, Текрита на север, еднакво како и во Сирија.

Само при операциите против владините сили во Рамадиј, седиштето на покрајната Ал-Анбар, Исламскта држава дошла до 100 оклопни борбени возила, вклучувајќи и тенкови.

Алармот го вклучува и фактото што Исламската држава користи оружје и муниција која доаѓа од најмалку 25 земји, од кои добар дел од Русија, од каде доаѓа и познатиот калашников, се наведува во извештајот на Amnesty International.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.