Интуицијата може да ви го спаси животот: Еве како!

Сподели со своите пријатели

Луѓето не се свесни дека со задушување, односно игнорирање на интуицијата, честопати се ставаат себеси во опасност, пред се од донесување погрешни одлуки.

Loading...

Меѓутоа, ако научиме да го регистрираме и правилно да ги толкуваме неговите сигнали, ќе имаме многу подобра судбина.

Американскиот невропсихијатар Роџер В. Спери, (кој ја доби Нобеловата награда во 1981 година за неговото истражување во областа на функцијата на човечкиот мозок), докажа дека интуицијата е нормална функција на десната половина од мозокот, која може да ги согледа и процесира информациите во форма на слики. Тоа е потсвесниот ум што сите го имаме.

 

 

Познатиот руски психијатар, професор др. Михаил Виноградов советува да ја зајакнеме нашата интуиција, бидејќи нѐ штити од болести. Како што вели овој угледен професор, внатрешниот глас се состои од неколку елементи:

Тоа е незабележлива потсвесна обработка на информации, како резултат на супер-брза аналитичка работа на мозокот. Ги опфаќа сигналите на нашите внатрешни органи, кои ги прима нашата потсвест. Овие сигнали често се трансформираат во живописни слики во нашите соништа (оттука и соништа кои предвидуваат болести или други настани).

Loading...

Тоа е исто така длабока психичка врска со блиски луѓе и регистрација на брановите на нивната биоенергија (често ги погодуваме мислите и желбите на блиските луѓе). Тоа е и нашата чувствителност кон одредени квантни и електромагнетни осцилации, кои се случуваат пред да се случи нешто (според овој принцип, животните чувствуваат дека се приближува торнадо или дека ќе следи земјотрес).

 

 

Американскиот психолог Марша Емери откри дека луѓето кои развиле интуиција имаат 5 пати помала веројатност да доживеат сообраќајни несреќи, 7 пати помалку од другите да страдаат од разни повреди, 5 пати помалку од другите да имаат ненадејни срцеви удари, 3 пати помали шанси да страдаат од неврози и напади на паника, 2 пати поретко отколку другите луѓе добиваат заразни болести, вклучувајќи грип и сексуално преносливи болести. Тие заболуваат од срце и крвни садови двојно помалку од другите луѓе.

Откриено е дека 3% од луѓето имаат високо развиена интуиција и ја користат свесно, а околу 20% од луѓето го наслушнуваат и го слушаат својот внатрешен глас од време на време. Најсилната интуиција, велат тие, е кај високо креативните луѓе и уметници.

Интуицијата може да звучи едвај звучно, како најтивкиот шепот. Но, можеме да научиме да го регистрираме и правилно да ги толкуваме сигналите. Д-р Емери советува:

– Верувајте на вашето чувство што ви кажува дека не треба да одите некаде или да разговарате со некого за работи што ви се важни. Обрнете внимание на „лошата среќа“ што ви се случува кога треба да одите некаде: испуштајќи разни предмети, не можете да ги најдете клучевите, ракавиците, торбата, како нешто да не ве испушта од дома. Оваа интуиција ви кажува дека постои одредена непријатност или опасност каде одите. Внимавајте! Обрнете внимание на цртежите што несвесно ги сликате на стаклото на автомобилот, огледалото, хартијата – додека разговарате по телефон. Заоблените форми ви кажуваат дека се ќе биде добро, остри и аголни покажуваат – аларм за опасност. Вежбајте ја својата интуиција на светски настани. Ако ги следите вестите, направете го тоа внимателно и креирајте своја сопствена прогноза за понатамошниот развој на ситуацијата.

Loading...

 

 

Кога ќе заѕвони телефонот, погодете кој ви се јавува. Клучот е да – не размислувате за момент, туку кажете го првото име што ви паѓа на памет и не се разочарувајте ако не погодите на почетокот. Подоцна, кога ќе ја практикувате својата интуиција – непогрешливо ќе знаете кој ве повикува. Решавање разни логички задачи. Како што се развива нашата логика, така се развива и нашата интуиција.

Психолозите Томас Кондон и Алексеј Фролов нѐ советуваат да ја развиеме и зајакнеме нашата интуиција на следниот начин:

  1. Научете да препознавате и слушате сигнали од потсвеста

Психологот Томас Кондон во својата книга „Моќта на интуицијата“ вели дека луѓето ги чувствуваат сигналите за интуиција на различни начини.

Некој чувствува чукање на срцето, некој има блесок на слики во главата или чувствува топлина во стомакот, некој има чудно чувство во градите, потоа има игра со очите, зуење во ушите, пецкање во прстите.

Лекарот советува: забележете ги овие симптоми, размислете што ви велат, за правилно да ги протолкувате. Со текот на времето, ќе се дружите со вашата интуиција. Тој вели: „Јас, на пример, лесно ја стискам тупаницата и пораката ми доаѓа во форма на индивидуални зборови”.

Loading...

 

 

  1. Откријте како да ја вклучите интуицијата во вистинско време

Знаејќи точно како функционира вашата интуиција, обидете се да ја искористите свесно. Поставете си едноставно прашање, со очигледен одговор. На пример: „Дали таванот во оваа соба е бел?” А потоа обрнете внимание на вашето тело, на делот од телото каде што добивате сигнал „ДА!“ Како одговор.

Веднаш штом ќе го добиете познатиот сигнал, цврсто затегнете ја десната рака. Потоа поставете прашање на кое очигледниот одговор е „НЕ“. Забележете го негативниот одговор на вашето тело, а потоа затегнете ја левата тупаница.

Повторете ја вежбата неколку пати, секој ден и наскоро ќе биде доволно да ја стиснете едната или другата рака, за да го активирате механизмот на интуиција.

Loading...
  1. Дајте ѝ слобода на вашата интуиција

Направете што е можно повеќе различни претпоставки во текот на денот. Обидете се да го погодите името на келнерот во кафулето, итн. Обидете се да ја погодите бојата на следната карта, која ја вадите од шпилот. Земете 10 листови хартија. Сите тие треба да бидат со иста големина и форма, но 5 во една боја и 5 во друга. Со затворени очи, распоредете ги листовите во две групи: „Бели се лево, жолти се десно!”

Отпрвин, повеќето од вашите претпоставки ќе бидат погрешни. Не губете надеж, ако направите вистински контакт со вашата интуиција и ако упорно вежбате, вашите претпоставки ќе бидат поточни. За една недела, нема да има ниту еден бел меѓу жолтите листови.