Инфлацијата во Хрватска достигна рекордни 12,3 отсто

Сподели со своите пријатели

Потрошувачките цени во Хрватска во јули пораснале за 12,3 отсто во однос на истиот месец лани, што е највисока стапка на инфлација откако Државниот завод за статистика (ДЗС) ги чува овие податоци, а најмногу е последица на растот на горивата и храната. цените.

Loading...

Цените на стоките и услугите за лична потрошувачка, мерени преку индексот на потрошувачките цени, во јули пораснале за 0,4 отсто во однос на јуни, јавува Хрватската радиотелевизија.

Растот на цените од 12,3 отсто претставува забрзување во однос на јуни, кога тие пораснаа за 12,1 отсто на годишна основа.

Гледано според главните групи ECOICOP, најголем раст на цените има во следните ставки: транспорт од 19,2 отсто, храна и безалкохолни пијалоци за 18,3 отсто, ресторани и хотели за 16,8 отсто, покуќнина и домашна опрема и редовно одржување на домот од 14,1 отсто, рекреација и култура за 10 проценти, кирии, комуналии, вода и струја, како и гориво за 9,7 отсто, услуги за седум отсто, облека и обувки за 5,5 отсто, објави Државниот завод за статистика.

 „Растот на цените во јули и август продолжува во однос на истиот период лани. Туристичката сезона покажа дека потрошувачите на туристички услуги во Хрватска, претежно странски гости, се подготвени да платат речиси секоја цена за туристичките услуги и потрошувачка, а тоа значително влијае на порастот на сите потрошувачки цени и стапката на инфлација, изјави економскиот аналитичар Дамир Новотни.

Претседателот на Сојузот на независни синдикати, Младен Новосел, смета дека зголемувањето на платите мора да биде одговор на инфлацијата.

„Ќе бараме од Владата, кога ќе почнат преговорите во септември, минимални 10 отсто зголемување на платите во државата и јавниот сектор“.

Истото ќе го бараме и во приватниот сектор, иако процедурата ќе биде малку потешка“.

Loading...

Хрвоје Бујас од Гласот на претприемачите нагласува дека Владата мора да направи клучни реформски чекори, а не мерки за гаснење пожари.

„Првата е неопходното укинување на парафискалните давачки, односно огромното мнозинство од нив, намалување на ДДВ, 10 проценти угостителство и туризам, 20. проценти други“.

„ДДВ од 25 проценти е втор највисок ДДВ во ЕУ. Нема потреба од тоа, ниту ние како општество можеме да го поднесеме. И третото е намалувањето на бирократијата“.

Сите информации за економско-енергетската криза во светот можете да ги прочитате ТУКА.