Индија сака да го зголеми извозот во Русија

Сподели со своите пријатели

Индија би можела да обезбеди стимулации за извозниците кои користат рупии во плаќањата за да ја поттикнат нивната употреба и да го поттикнат извозот во Русија, која е притисната од притисокот од западните санкции, велат владини и индустриски извори.

Loading...

Индиските компании веќе ги заменуваат доларите и еврата за азиски валути што ги користат во меѓународните плаќања за да ги избегнат западните санкции против Русија по нејзината инвазија на Украина.

Индиските извозници моментално добиваат олеснување за дел од даноците и давачките акумулирани во текот на производниот процес, кои сега би можеле да се прошират на стоки што се извезуваат користејќи ја рупијата како валута, велат изворите.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  ЕК ќе предложи нов пакет санкции за Русија

Стимулациите треба да ја зголемат трговијата со Русија

На извозниците веројатно ќе им биде понудена стимулација слична на она што беше воведено за плаќање во конвертибилни валути како што се доларот и еврото, а сега ќе се применува и за плаќање во делумно конвертибилни рупии, според три извори.

Стимулациите треба да ја поттикнат трговијата со Русија откако индиската централна банка воспостави механизам за меѓународни плаќања во рупии во јули.

„Министерството за трговија работи со централната банка и одделот за приходи за да го олесни спроведувањето на трансакциите поврзани со рупија како девизни трансакции, во согласност со известувањето на RBI минатиот месец“, рече еден од изворите, висок владин претставник.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Несреќа или саботажа: Кој е виновен за дефектот во австриската рафинерија?

„Индија сака да ја зголеми трговијата со Русија во следните два месеци за шест до седум милијарди долари“

Насоките се очекуваат наскоро и ќе помогнат во зајакнувањето на трговијата со Русија, рекоа тројцата извори, без да прецизираат кога би можеле да бидат објавени.

Loading...

Неименуван владин претставник рече дека Индија сака да ја зголеми трговијата со Русија за шест до седум милијарди долари во следните два месеци.

Увозот на Индија од Русија, главно сурова нафта, се зголеми за пет пати од 24 февруари и почетокот на руската инвазија на Украина до крајот на јули во споредба со истиот период минатата година, надминувајќи 15 милијарди долари. Во истиот период извозот е намален за 36,4 отсто, на 852,22 милиони долари.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Кина и Јапонија согласни за потребата од подобрување на односите

Индиското Министерство за трговија, Министерството за финансии и централната банка не одговорија веднаш на барањето за коментар за информациите за стимулацијата.

Сите информации поврзани со најновите случувања со војната во Украина можете да ги прочитате ТУКА.