Индија не го сака Западот, но на Америка ѝ е потребна

Сподели со своите пријатели

Ниту една друга земја освен Кина не ја поддржуваше воената економија на Русија толку многу како Индија гладна за нафта.

Loading...

А неколкуте големи демократии дополнително уназадија во областа на демократските слободи.

Сепак, не би можело да се каже од воодушевениот пречек што ќе му се приреди на Нарендра Моди во Вашингтон оваа недела.

Џо Бајден на индискиот премиер му ја додели честа за државна посета. Американците се надеваат дека ќе склучат воени договори.

Моди ќе биде еден од ретките странски лидери, заедно со Винстон Черчил, Нелсон Мандела и Володимир Зеленски, кои неколку пати ќе се обратат на заедничка седница на Конгресот.

Во пофалбите за партнерството што се обиде на Капитол Хил, не се споменува Украина, демократијата или проблемите во новото најдобро пријателство на Америка.

Глобалното влијание на јужноазискиот џин рапидно расте. Нејзината економија е петта по големина во светот.

Нејзината дијаспора од 18 милиони напредува, од Америка до Заливот. И Индија стана незаменлива во напорите на Америка да се наметне во Азија и да ја одврати кинеската агресија.

Loading...

Сепак, иако е огромна, капиталистичка, демократска и претпазлива кон Кина, Индија е исто така сиромашна, популистичка и ги отфрла остатоците од западниот поредок по 1945 година.

Затоа, овој однос е тест за неуредниот сојуз на демократиите што се појавува во мултиполарниот свет.

Дали двете страни можат да ги добијат деловните и безбедносните придобивки од соработката, дури и ако споделуваат помалку принципи отколку што сакаат да признаат?

Подемот на Индија е инспиративна приказна.

БДП на една од најбрзо растечките економии се очекува да ги надмине јапонскиот и германскиот до 2028 година, иако таа чекори по нов пат кон богатството.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Американците ставија вето за прием на Палестина во ООН

За разлика од источноазиските „тигри“, извозот на Индија е поттикнат од услугите, од кои таа е седми по големина снабдувач во светот.

Инфраструктурата, исто така, е подобрена за време на Моди и неговите непосредни претходници, а производството би можело да се зголеми бидејќи синџирите на снабдување се диверзифицираат од Кина: Apple склопува седум проценти од iPhone-ите во Индија.

Главниот недостаток на Индија е големиот број неквалификувани, невработени млади луѓе. Се обидува да им помогне со иновативна дигитална социјална држава.

Loading...

Делумно благодарение на дијаспората, меката моќ на Индија не е втора.

Шефовите на Alphabet, IBM и Microsoft имаат индиско потекло, како и раководителите на три од петте најдобри американски бизнис школи.

Како одраз на достигнувањата на индиските Американци, 70 отсто од општата американска јавност има поволен став за Индија, во споредба со 15 отсто за Кина.

Може да се добие впечаток дека сето тоа ги прави Америка и Индија природни партнери.

Секако, 25-годишните напори за развој на врските не беа погодени од политичките промени во една или друга земја.

Индија е дел од Quad, безбедносна групација која ги вклучува Америка, Австралија и Јапонија.

За да ја зголеми силната моќ на Индија, Америка промовира серија воени договори, од кои некои би можеле да бидат потпишани во Вашингтон оваа недела, за да се зајакне воено-технолошката соработка.

Администрацијата на Бајден смета дека тоа ќе биде најголемата пресвртница во билатералните односи од потпишувањето на договорот за цивилно-нуклеарна соработка во 2005 година.

Loading...

Сепак, нивната врска се соочува со два потенцијални извори на триење.

Прво, навалувањето на Индија кон Запад, кое стана поизразено по граничните судири со кинеските трупи во 2020 година, во суштина е прагматично.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Студентите во Њујорк протестираа за Палестина, повеќе од 100 уапсени

Идеолошки, таа е сомнителна кон западните земји и цврсто ги отфрла нивните претензии кон глобалното лидерство.

Од Џавахарлал Нехру до Моди, Индија чувствува дека повоениот поредок не ѝ понуди ништо повеќе од уште една рунда на доминација во другите земји. Резултатот од овие контрадикторни импулси е дезориентирачки.

Индија, американски стратешки партнер кој нема доверба во Западот, веројатно нема да влезе во формален сојуз со Америка и е поврзана со Русија, која ја снабдува со оружје.

Не е јасно колкава поддршка би можеле да очекуваат САД од Индија доколку се задуши. Сака да ја зајакне својата копнена одбрана против Кина, а не да се бори за Тајван.

Loading...

Како одраз на достигнувањата на индиските Американци, 70 отсто од општата американска јавност има поволен поглед за Индија, во споредба со 15 отсто за Кина

Друг камен на сопнување се нападите на Моди врз либералните норми.

Под неговата хинду, исламофобна партија, Индија е сè понепријателски настроена кон своите повеќе од 200 милиони луѓе.

Случаите на прогон на христијани и муслимани стануваат се почести. Медиумите се заплашени, а судовите генерално се подложни на влијание.

Додека Индија се чини сигурно дека ќе остане демократија – не само затоа што Моди е речиси загарантиран реизбор следната година – таа е нелиберална.

Loading...

Фактот дека само 60 милиони од нејзините 1,4 милијарди луѓе имаат формално вработување е потенцијално експлозивна ситуација во земја склона кон пламнувања.

Некои предупредуваат дека Америка ризикува да ја повтори својата историја со Кина, со економски придобивки на ривалот кој на крајот ќе се сврти против неа. Тоа изгледа малку веројатно.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  За судењето на Трамп беа избрани 12 членови на поротата

Само поради меѓусебното сомневање во Кина, Индија треба да биде во блиски односи.

Одбивањето да соработува со Индија бидејќи нејзината идеологија и демократија не се во согласност со западните идеали само ќе ја зајакне Кина.

Тоа исто така би покажало дека Америка не успеа да се прилагоди на мултиполарниот свет што претстои.

Loading...

Наместо тоа, Америка и нејзините сојузници треба да бидат реални за она што го фаворизира Индија – нејзините интереси, а не нивните – и креативни во нејзините напори да најде преклопувања меѓу нив.

Тоа значи слоевит однос со заеднички аспирации. Напорите на администрацијата на Бајден да го забрза трансферот на технологија во Индија се чини дека се ветувачки пример.

Со зајакнување на индиската одбранбена индустрија, Америка се надева дека ќе ја одвикне од руското оружје и ќе обезбеди достапен нов извор на оружје за другите азиски демократии.

Други области на соработка би можеле да вклучуваат чиста енергија и технологија, каде и двете се обидуваат да избегнат потпирање од Кина.

Американската надворешна политика отсекогаш го комбинирала реализмот со идеализмот. Затоа, Америка мора да се изјасни против нападите врз демократските норми и човековите права, иако ја продлабочува соработката со Индија.

Индија, од своја страна, мора да се навикне на идејата дека како што станува помоќна, ќе се соочи со зголемена контрола.

Loading...

Игнорирајте ги изразите на безусловно пријателство и братство во Вашингтон оваа недела.

За да биде успешна, врската ќе мора да функционира како долгорочно деловно партнерство: на Индија и Америка можеби не им се допаѓа сè во тоа, но има многу позитивни страни.

Тоа е можеби најважната трансакција на 21 век.