И пчелите ги почитуваат светците: Монах од Атина секоја пролет става икони во кошниците: Резултатот од пчелите е Божјо чудо (ФОТО)

Сподели со своите пријатели

Во регионот Капандрити во близина на Атина, се случило прекрасно нешто. Пред десет години, еден побожен пчелар по име Исидорос Тиминис помислил да ја постави иконата на Распетието на Господ во една од неговите кошници.

Loading...

Набргу потоа, кога ја отвори кошницата, се зачудил, пчелите покажале толку многу почит и посветеност на иконата, затоа што тие ја „извезуваа“ во восок, а сепак го оставија лицето и телото на Господ откриени.

Оттогаш, секоја пролет, тој ги става иконите на Спасителот, Богородица и Светителот во корпите, а резултатот е секогаш ист.

 

 

„Еднаш од манастирот донесов рачно насликана икона, која ја претставуваше Голгота со три крста. Пчелите ја „везеа“ целата површина на композицијата со восок, оставајќи го крстот Христов и покајаниот разбојник од десната страна да бидат јасно видливи, додека арамијата од левата страна на крстот беше покриен со дебел слој восок“.

Последен пат кога заминав, ја ставивме иконата на Свети Стефан, првиот маченик и архиѓакон, чие име го носи нашата скромна издавачка куќа. Како што можете да видите од сликата што ја објавивме тука, целата икона е покриена со восок, оставајќи ги лицето и телото изложени – рече монах Симеон.

Loading...

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *