Хрватска воведе седум нови мерки поради омикрон сојот

Сподели со своите пријатели

Со новата варијанта на коронавирус откриена неодамна во Јужна Африка, земјите од Европската унија одржаа извонредна тркалезна маса на високо ниво за интегриран политички одговор на кризата за да го координираат одговорот на Европската унија на новата варијанта на коронавирус наречена омикрон.

Loading...

Денеска се одржа седница на Владата на Република Хрватска. Вицепремиерот и министер за внатрешни работи Давор Божиновиќ истакна дека од последната седница на Владата, Штабот за цивилна заштита донел седум нови одлуки на национално ниво.

До 15 декември е продолжено времетраењето на епидемиолошките мерки за пет решенија кои се однесуваат на ограничување на собири, привремена забрана и ограничување на преминување на граничните премини на Република Хрватска, употреба на маски за лице, работа на продавници и јавен превоз.

– Бидејќи новиот вид има потенцијал да биде многу позаразен, голем број земји усвоија нови построги мерки во однос на патувањето. На 26 ноември, Штабот за цивилна заштита на Република Хрватска, со цел заштита на јавно-здравствениот интерес и спречување на ширење на новиот вирус во Хрватска, донесе одлука со која се ограничува влезот на лицата кои доаѓаат или престојувале во последните 14 дена во Јужна Африка, Боцвана, Кралството Есватина, Лесото, Намибија, Зимбабве и Хонг Конг, додека одлуката од 30 ноември го ограничува влезот на лица во Хрватска, важи и за Република Мозамбик – нагласи Божиновиќ.

Како што рече, во одлуките се предвидува и задолжителен карантин за државјаните на Република Хрватска кои доаѓаат од тие земји во траење од 14 дена од денот на влегувањето во Хрватска и задолжително тестирање на вирусот на последниот ден од карантинот.