Гутереш: Не гледам скоро крај на војната во Украина

Сподели со своите пријатели

Генералниот секретар на Обединетите нации Антонио Гутереш изјави денеска дека не гледа можност за брзо завршување на војната во Украина, бидејќи има големи разлики меѓу завојуваните страни.

Loading...

„Оваа војна ќе заврши, но не наскоро. Сè доаѓа до својот крај. Сепак, во овој момент не гледам можност за мировни преговори меѓу двете страни. Да бидам јасен, руската инвазија создаде ситуација во што, во основа, двете страни имаат големо несогласување за минатото и тоа е секогаш тешко да се реши“, рече Гутереш на Светскиот економски форум во Давос, Швајцарија.

„Две сосема различни гледишта за тоа што беше руската империја, кои се денес Украинци, а кои се Руси… Јасно е дека, според мене, оваа мешавина го отежнува нештата да се дојде до решение“, рече тој.

Гутереш нагласи дека решението мора да биде во согласност со почитувањето на меѓународното право и територијалниот интегритет на Украина.

„Одлично е што двете земји се договорија за извоз на жито и вештачки ѓубрива, среде војната. Затоа што знаеме дека војната имаше импликации во форма на зголемување на цените на сè, почнувајќи од енергијата, храната… Ние од ОН разговаравме со двете страни за размена на затвореници, правиме се што можеме за да ја ограничиме штетата, да го намалиме страдањето на луѓето и да го намалиме влијанието врз глобалната економија, бидејќи војната дојде по пандемијата , поради климатските проблеми, нееднаквоста“, рече генералниот секретар на Обединетите нации.

Но, во моментов, рече Гутереш, нема шанси за сериозни преговори, затоа ќе треба да почекаме и да бидеме јасни за принципите, а тоа се почитување на територијалниот интегритет и меѓународното право.

Тој ја спореди денешната нестабилна геополитичка ситуација со Студената војна, додавајќи дека, колку што памети, светот не бил во потешка ситуација.

„Можеби, да ја поминав Втората светска војна, можеби ќе кажев дека е потешко. Да речеме, Студената војна беше полесна. Имавме два блока, тие имаа свои правила. Тие имаа механизми што да прават ако проблемите станаа сериозни. Денес ситуацијата е поинаква, бидејќи таа геополитичка поделба влијае на глобалната ситуација. Луѓето се навикнаа на деведесетите, почетокот на 21 век, се чинеше дека нема ризик од глобален конфликт“, Гутереш. истакна.

Loading...

Тој рече дека сите глобални предизвици се поврзани и се натрупуваат како автомобили во верижен судир.

„Гледаме ураган од петта категорија. Глобалната економска криза изгледа мрачна. Целиот свет е забавен, насекаде има рецесии. Има прекини во снабдувањето со храна, цените се зголемени, инфлацијата е тука и тоа најмногу влијае ранливи. Не ги научивме лекциите од пандемијата, не сме подготвени за можни нови пандемии“, рече Гутереш.

Поради тоа, како што вели, флертуваме со климатска катастрофа.

„Емисиите на штетни гасови се на рекордно ниво. Без понатамошни климатски активности, температурата ќе се зголеми за 2,8 степени, а последиците ќе бидат катастрофални. Некои делови од планетата ќе бидат непогодни за живеење. Ние сме на работ на неповратни промени, кои ќе имаат негативно влијание врз иднината, врз животот каков што е. денес знаеме“, предупреди генералниот секретар на ОН.