Гутереш го поздрави договорот меѓу Белград и Приштина

Сподели со своите пријатели

Генералниот секретар на Обединетите нации Антонио Гутереш го поздрави договорот меѓу Белград и Приштина „на патот кон нормализација на односите“ и нагласи дека страните мора да работат „брзо“ и „со добра волја“ за да ги „материјализираат сите свои обврски од договорот“.

Loading...

– Генералниот секретар на ОН Антонио Гутереш ја поздравува неодамнешната изјава на ЕУ за договорот меѓу страните за спроведување на договорот за патот кон нормализација на односите меѓу Белград и Приштина – изјави Фархан Хак, заменик портпарол на генералниот секретар, Европа прес. извештаи.

Гутереш изјави дека исполнувањето на договорот ќе донесе корист за сите и нагласи дека меѓународната организација останува посветена на поддршката за спроведувањето на договорите кои произлегуваат од дијалогот меѓу Приштина и Белград, со посредство на ЕУ.