Google Chrome наскоро ја прекинува поддршката за милиони компјутери

Сподели со своите пријатели

Деловните корисници кои користат Google Chrome на постари верзии на Windows ќе треба да преземат итна акција.

Loading...

Причината е што Google ја прекинува техничката и безбедносната поддршка за својот прелистувач на оперативниот систем Windows 7 почнувајќи од следната недела.

Првично, компанијата планираше да го направи тоа на 15 јули 2021 година, но поради пандемијата на вирусот КОВИД-19, рокот беше поместен прво до 15 јануари 2022 година, а потоа до 10 јануари 2023 година.

Поддршката на Google наведува дека Chrome 109 е последната верзија на овој прелистувач што ќе поддржува Windows 7 и Windows 8/8.1 оперативни системи.

Chrome 110, кој треба да биде објавен на 7 февруари 2023 година, ќе биде првата верзија на прелистувачот за која ќе бидат потребни Windows 10 или понови оперативни системи.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Сите ги имаме: Ова се ТОП 10 најнестабилни апликации за iPhone и Android

Ова е потенцијален проблем за многу корисници. Windows 7 е стар и „напуштен“ оперативен систем, но сепак е инсталиран на милиони компјутери.

Според StatCounter, во декември 2022 година, дури 11,18 отсто од компјутерите со Windows сè уште користеле Windows 7.

Овие компјутери сè уште ќе можат да работат со прелистувачи на Chrome до и вклучувајќи ја верзијата 109, но тие нема да бидат официјално напојувани од Google.

Loading...