ГОЛЕМИТЕ ДЕЛА НА ГОЛЕМИОТ ПИСАТЕЛ: Чехов успеал да го стори сето ова за само 44 години од неговиот живот!

Сподели со своите пријатели

Антон Чехов починал на 15 јули 1904 година и покрај тоа што бил голем писател, тој бил и голем човек, па затоа успеал да направи многу работи во својот краток живот.

Loading...

За 44 години од својот живот, од кои половина страдал од туберкулоза, што довело до неговата смрт, Чехов не само што напишал познати дела (20 тома светски позната проза), туку успеал да направи и многу добри дела, меѓу другото:

 

 

– Изградил четири селски училишта, камбанарија, противпожарна станица за селаните, патот кон Лопасња – спротивставувајќи се на пасивниот отпор на земјата, на вообразбата на изведувачите и на рамнодушноста на селаните.

– Основал јавна библиотека во Таганрог и донирал над 2000 свои книги за неа; 14 години постојано надополнувал.

– Ја убрзал изградбата на првиот јавен дом во Москва (со библиотека, читална, сала и театар), загрижен дека Москва ќе добие клиника за кожни болести, со помош на сликарот Илја Рјепин го основал Музејот за сликарство и ликовна уметност во Таганрог, иницирал изградба на првото истражување на биолошката станица на Крим.

Loading...

– Додека живеел во Мелихово, секоја година, како лекар, примал повеќе од илјада болни селани комплетно бесплатно и ги снабдувал секој од нив со лекови.

– Во времето на колера, во својство на окружен лекар, тој опслужувал 25 села, без асистент.

 

 

– Тој направил херојско патување на островот Сахалин, направил список на целата населба на островот, ја напишач книгата „Остров Сахалин“ докажувајќи со бројки и факти дека присилната работа во империјата е „безвредно празнење на богатите и заситен над обесправената човечка личност “.

– Тој прв започнал да отвора здравствени картички за затворениците, што дотогаш не било пракса.

– Тој им помогнал на илјадници луѓе (содржината на многу писма до Чехов во каталогот на собрани дела е формулирана како што следува: „Благодарност за добиените пари“, „Благодарност за медијација при добивање работа“, „Благодарност за работата на пасош “и сл.).

Loading...

– Во разурнатиот Мелихово засадил околу илјада цреши и посеал голи шумски парцели со ела, јавор, бор, даб и ариш; тој засадил цреши, палми, чемпреси, јорговани, вишни, црница, рибизли и прекрасна цветна градина на изгорената правлива земја на Крим.

Ова се само некои од добрите дела на големиот Антон Павлович Чехов.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *