ГО ПРАВЕЛЕ НАШИТЕ БАБИ И МНОГУ Е ЗДРАВ! Дали знаете кое овошје е најдобаро за правење компот?

Сподели со своите пријатели

Домашниот свежо направен компот е секогаш подобра опција во споредба со купувањето сок ако се користат свежи или замрзнати бобинки за подготовка, велат експертите.

Loading...

 

 

Јулија Цеконина е експерт во областа на исхраната и диететиката и вели дека компотот од бобинки е многу добар бидејќи ова овошје ги содржи најважните хранливи материи. – Бобинки се извор на минерали. Тие содржат витамин Ц, неопходен за имунитет. За време на замрзнување и термичка обработка, се губи значителен дел од оваа хранлива материја, што не е толку лошо затоа што количината што ја содржат пред овие процеси е 2-3 пати поголема од оптималното внесување на ден. 100 гр свежи шипки и рибизли содржат повеќе од 200 проценти од нашата дневна потреба од витамин Ц – вели iaулија.

 

 

Loading...

 

Витаминот Ц е најпознат заштитник на телото од настинка. – Многу бобинки содржат биофлавоноиди кои ја зголемуваат ефикасноста на витамин Ц, кој е важен за превенција од настинка. Компоти од овошје и бобинки имаат антисептички ефект. Не е потребно да се додаваат бои, ароми или конзерванси на домашните компоти, што е голем плус. Друга придобивка од овие овошни пијалаци е тоа што го контролирате внесувањето на шеќер – од вас зависи дали ќе ги засладите, и секако е поздраво да не го сторите тоа. За да зачувате повеќе хранливи материи во овошјето, подобро е да не го готвите компотот долго време – доволно е водата да го „фрли клучот“ само еднаш – забележува Чеконина.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *