Го оставате полначот уклучен во струја? Правите голема грешка!

Сподели со своите пријатели

Колку полначите за мобилен, лаптоп или таблет трошат струја? Дали ќе заштедиме електрична енергија и пари ако ги исклучуваме по употребата? Еден од странските ИТ портали се позанимава со оваа тема и со помош на струен мерач доби конкретни резултати.

Четири начини за полнење на мобилниот телефон кога нема струја (видео)

Loading...

Поеднинечни полначи речиси и да не трошат струја. Се разбира, кога не ја извршуваат својата функција. Но, кога уклучиле неколку полначи одеднаш регистрирана е потрошувачка од 0,3 вати. Според оваа пресметка, седум полначи оставени уклучени по полнењето за година дена трошат 2,628 киловати струја.

Што ќе се случи ако во авионот го оставите вклучен мобилниот телефон?

Секако, без оглед дека не трошат многу струја, би било добро да ги исклучувате полначите по полнењето и поради безбедносни причини и поради заштеда на струја.

Зошто никогаш не треба мобилниот телефон да го носите во вашиот џеб?

Некои претходни истражувања покажале дека град од 100.000 луѓе може месец дена да се напојува со струја кога сите полначи би се исклучиле по полнењето.

На следната страница дознајте која е причината поради која батеријата на вашиот телефон се троши пребрзо


Pages: 1 2

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.