Германските канцеларии се празни, се повеќе луѓе работат од далечина

Сподели со своите пријатели

Германските канцеларии се празни бидејќи вработените работат на далечина повеќе отколку пред пандемијата, се вели во најновиот извештај на Институтот за економски истражувања ИФО во Минхен.

Loading...

„Во моментов, 12,3 отсто од работните станици во канцелариите се недоволно искористени на дневна основа бидејќи вработените работат на далечина. Пред пандемијата, во 2019 година, оваа бројка беше само 4,6 проценти“, рече експертот на МФО Симон Краузе.

Од горенаведените податоци, произлегува дека бројот на неискористени работни станици во канцелариите е практично тројно зголемен од 2019 година.

Во услужниот сектор, бројот на неискористени работни станици на дневна основа е зголемен од 6,2 отсто во 2019 година на денешните 16,8 отсто, во производството од 3,1 отсто на 9,6 отсто, делумно во трговијата од 3,2 отсто на 5,8 отсто и градежништвото од 1,7 отсто. до 2,5 проценти.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Москва: Експлодираше автомобил-бомба, повреден воен разузнавач

Канцелариите се слободни во компаниите кои се занимаваат со рекламирање и истражување на пазарот, како и во фармацевтската индустрија, ИТ сферата и менаџмент консалтинг.

Краузе тврди дека празните канцеларии вршат дополнителен притисок на пазарот на недвижности, а исто така влијаат и на помалиот профит во продавниците за малопродажба во центарот, каде што обично се наоѓа седиштето на компанијата.

Неодамнешното истражување на IFO покажа дека 24 отсто од вработените во Германија работеле од дома во април.

„Процентот на луѓе кои работат од дома е сè уште многу поголем отколку пред пандемијата на коронавирусот“, изјави тогаш експертот на МФО Жан-Виктор Алипур, пренесува Танјуг.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Балон со ѓубре од Северна Кореја слета на претседателскиот комплекс во Сеул (ВИДЕО)