Германец поради документи признал 24 деца: „Лапнал“ 1,5 милиони евра и нема да биде казнет

Сподели со своите пријатели

Германец пронашол дупка во законот, поради која признавал деца, по што нивните мајки ќе добиваат дозвола за престој и социјална помош.

Loading...

Досега признал дури 24 деца.

Бидејќи Џонатан е Германец, децата што ги признал, нивните мајки и другите роднини – автоматски имаат право да останат во Германија. Засега има 94 лица.

Авторите на овој извештај за германскиот јавен сервис АРД дошле до заклучок дека „само Џонатан А. предизвикува трошоци за социјално осигурување значително повеќе од 1,5 милиони евра годишно.

Како што е наведено, во Германија нема Централен регистар за граѓански статус (раѓање, брак, регистрирано партнерство, смрт… ед.) поради заштита на податоците, не можат да видат колку деца некој веќе признал.

Тоа го можат само имиграциските власти. А повеќето татковства се заверени на нотари.

Токму затоа не е тешко да се измами системот, а децата често се препознаваат, иако всушност не се нивни.

Често се вмешани бездомници кои добиваат огромни пари за ова „дело“.

Loading...

Лажното признание не може да се повлече и исто така не е казниво со закон.

– Лажното татковство им овозможува на луѓето кои всушност немаат шанси да останат во Германија и онака да останат овде. Овие луѓе се подготвени да платат пари за тоа, обично на лице кое презема фиктивно татковство – рече Аксел Бошамер од повисокиот орган за имиграција на окружната влада на Арнсберг.