ФУТУРИСТИЧКИ ВОЗ: Патување во лебдечки капсули! (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Во пустината северно од Лас Вегас, во подножјето на планините се протега метална цевка што може еден ден да направи револуција во патувањето.

Loading...

Станува збор за цевка долга 500 метри на полигонот DevlLoop каде што луѓето се превезуваа за прв пат во ноември 2020 година.

Вирџин Хиперлуп, чии партнери ја вклучуваат Вирџин Групацијата на Ричард Бренсон, развива технологија за патнички капсули кои ќе работат до 1.200 километри на час низ скоро вакуумски тунели со помош на магнетна левитација.

Пред половина година, честа да биде првиот патник на футуристичкиот воз „Hyperloop“ им припаднаа на Џош Гигел, шефот на компанијата за технолошки развој и Сара Лучијан, директор на одделот за патничко искуство.

Храброто дуо се возеше во XP-2 капсула што се користи за преткомерцијално тестирање.

Капсулите ќе соберат 28 лица и ќе можат да се прилагодат на долги и кратки растојанија, како и карго-транспорт.

 

Loading...

 

Гигел предвидува почеток на комерцијална употреба најрано во 2027 година.

Тие планираат да изградат мрежа на тунели

„Тоа може да биде првиот начин на транспорт во последните 100 години што ќе направи револуција во патувањето, како што веќе направија автомобилите, возовите и авионите“, рече Гигел, пренесува Ројтерс.

Идејата за „вакуумски воз“ првпат ја замисли научникот Роберт Годард во раните 1900-ти.

Франција се обиде да развие авиокомпанија во 60-тите и 70-тите години од минатиот век, а интересот повторно го предизвика бизнисменот Илон Маск во 2013 година.

Гилег тогаш работел за Спејс Екс на Маск.

Вирџин Хиперлуп планира да изгради мрежа на тунели за поврзување на најголемите градови во светот.

Loading...

Прво планира да развие патнички линии во Индија, чиј превозен систем е преоптоварен, а потоа и во Саудиска Арабија, во која нема инфраструктура.

Кај кралот на летото, капсулите Вирџин ХиперЛуп ќе бидат изложени на Смитсонијан како дел од изложбата Фјучерс во Вашингтон.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *