Функционална депресија – пореметување на 21. век

Сподели со своите пријатели

Во надворешниот свет сте продуктивна личност, некои може да речат дека сте многу успешни, но кога ќе заврши работниот ден, вашите внатрешни ресурси се трошат. Повеќе би сакале да останете дома отколку да одите на вечера со пријателите. Најлесно ви е да влезете во кревет, бидејќи утре е нов ден. Вака изгледа животот на лицето со функционална депресија.

Loading...

Доаѓа и оди, и се чини дека работите се одвиваат добро, но страдате одвнатре.

Функционалната депресија нема статус на службена медицинска дијагноза, но тоа е добар начин да се карактеризираат луѓе со ниско расположение, мала енергија и вознемиреност, велат експертите.

Тоа е корисен термин, вели д-р Џони Вилијамсон, затоа што е „лесен за разбирање“ и опфаќа луѓе кои не мора да се вклопуваат во традиционалните категории на дијагностика.

Повеќето луѓе со функционална депресија имаат дистимија (исто така познат како трајно депресивно нарушување), депресија од низок степен што се карактеризира со замор и недостаток на енергија. Овие се луѓе кои генерално се несреќни во животот, но не ја исполнуваат дефиницијата за класична депресија, која е потешка.

Дистимијата обично трае две или повеќе години. Но, луѓето што го имаат тоа храбро се справуваат и ретко зборуваат за тоа.

„Ова нарушување е тешко да се дијагностицира бидејќи е постепено и некако подмолно“, вели др. Вилијамсон.

Тој ова го изедначува со постепено покачување на температурата во просторијата, еден по еден степен.

Loading...

Честопати луѓето не сфаќаат дека имаат проблем сè додека немаат доволно од тоа чувство на постојана тага или додека стресниот настан во нивните животи не доведе до емоционално исцрпување.

Дури и луѓето кои страдаат од повисок степен на депресија – класичен, епизодичен тип што предизвикува непријатност или губење на интерес или задоволство, меѓу другите симптоми – може да се сметаат за лица со функционална депресија.

Д-р Ентони Ротшилд, професор по психијатрија на Медицинскиот факултет на Универзитетот Масачусетс, смета дека луѓето со тешка депресија се исто така „високо функционални“.

„Тие се лекари, адвокати и судии … но страдаат, тие не го достигнуваат својот потенцијал“, вели д-р Ротшилд.

Нема клинички тест за тешка депресија. Но, лекарите од примарната здравствена заштита и професионалците за ментално здравје користат различни алатки за скрининг за да ги проценат депресивните симптоми и функционирањето на пациентите.

На пример, вашиот лекар може да постави прашања како што сте: Дали сте несреќни или тажни? Дали плачете многу? Дали имате ниско ниво на енергија? Имате проблеми со спиењето?

Како дел од новата проценка на пациентите, д-р Ротшилд поставува едноставно прашање. „Како се забавувате?“.

„Ако ме погледнат како„ За што зборуваш? “знам дека постои можност да патат од депресија“.

Loading...

Луѓето честопати исполнуваат три или четири главни улоги во животот: професија (што значи работа или училиште); интимен партнер или сопружник; родител; и пријател или член на заедницата, објаснува д-р Мајкл Теаз, професор по психијатрија на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Пенсилванија.

Оценувањето колку се активни поединците во нивните улоги во животот може да му помогне на професионалецот по ментално здравје да го процени нарушувањето.

Д-р Стивен Хаприч, професор по психологија на универзитетот Детроит Мерси, вели дека може да има нешто во нечија природа – „одреден вид недостиг на доверба“ – што предизвикува хронична несреќа.

„Ако сте свесни дека не правите сè што треба и кога треба, може да го доживеете и чувството на несигурност, вознемиреност и губење на довербата“, додава д-р Вилијамсон.

Тој верува дека луѓето со функционална депресија вешто ги кријат своите страдања, немаат поддршка и за жал стануваат осамени.

Тоа што е во прашање пореметување кое доаѓа и заминува не значи дека на човекот не му е потребна помош. Третманот со депресија е индивидуализиран, режимот на секоја личност ќе варира и може да вклучува промени во животниот стил, терапија за разговори и/или лекови.

Многу е важно, велат експертите, да побараат помош затоа што ова нарушување се лекува.

Најтешко е да се направи првиот чекор, да се признае себеси дека ви треба помош, додава лекарот.

Loading...