Фосил на ихтиосаур со недопрени ембриони извлечен од глечер во Чиле

Сподели со своите пријатели

Чилеанските научници успешно откопаа еден од најкомплетните фосили на ихтиосаури во светот со недопрени ембриони од глечерот Тиндал во чилеанскиот регион Патагонија.

Loading...

Зачуваниот фосил на женски древен морски рептил научниците го нарекоа Фиона. Фосилот долг четири метри ќе им помогне на научниците да го проучуваат ембрионалниот развој на ихтиосаурусите, кои биле во морињата пред 90 до 250 милиони години.

 

 

Овој фосил „е единствениот ихтиосаур со ембриони пронајден на планета од пред 129 до 139 милиони години“, рече Џудит Пардо, научник што го откри фосилот. „Значи, тоа е неверојатно важно.

Пардо, палеонтолог во Антарктичкиот истражувачки центар GAIA на Универзитетот Магаланес, го открил фосилот пред повеќе од една деценија, но поради екстремните климатски услови, тешкиот терен и растојанието, неговото ископување било сложен логистички предизвик.

Научниците го ваделе фосилот 31 ден. Бидејќи фосилот е толку комплетен, палеонтолозите рекоа дека морале да отстранат пет блокови од 200 килограми за да ги задржат коските непроменети.

Loading...

 

 

Фосил сега се подготвува за изложба во Природонаучниот музеј Рио Секо во јужниот дел на Чиле.

Пардо рече дека научниците откриле уште 23 примероци на ихтиосауруси за време на ископувањата, со што вкупниот број на примероци пронајдени во глечерот Тиндал на речиси 100, што го прави регионот едно од најзастапените и најдобро зачуваните места за ихтиосаури на планетата.