ФБИ предупредува: Опасност од сајбер криминал постои и со скенирање на QR-кодовите

Сподели со своите пријатели

ФБИ предупреди дека сајбер-криминалците пронашле друг начин да го шират нападот побрзо и преку злонамерни QR (Quick Response) кодови кои се дизајнирани да крадат чувствителни информации.

Loading...

Предупредувањето првенствено се однесува на граѓаните на САД, но прашање на време е кога ќе се прошири и во остатокот од светот. Жртвите се пренасочуваат преку злонамерни QR кодови на злонамерни веб-локации кои крадат информации за најавувања и кредитни картички. Напаѓачите користат легитимни QR-кодови кои жртвите ги користат за да платат за производите, кои се изменети за да насочуваат цели кон онлајн-страниците каде што се украдени чувствителни информации или се доставуваат малициозен софтвер до погодените уреди.

 

 

По скенирањето на злонамерните QR-кодови, жртвите се испраќаат на страниците барајќи од нив да се најават и да внесат информации за платежна картичка. Ова се вистински фишинг напади, а напаѓачите можат да украдат пари од банкарски сметки и други чувствителни податоци преку украдени податоци.

Нагласено е дека QR-кодовите сами по себе не претставуваат опасност, но се препорачува претпазливост при внесување на лични податоци – треба да се внимава на URL-то на веб-страницата до која се доаѓа по скенирањето на кодот, бидејќи во најголем дел се разликува од легитимните адреси.