Европски регулатор: Вештачката интелегенција не смее да ги загрозува човековите права

Сподели со своите пријатели

Употребата на вештачка интелигенција при полициско работење, медицинска дијагностика и насочено рекламирање носи голем број ризици, предупреди регулаторот на ЕУ денеска, нагласувајќи дека луѓето мора да знаат како да ги оспоруваат автоматските одлуки.

Loading...

Полицијата веќе широко го користи аналитичкиот потенцијал на вештачката интелигенција, а активистите предупредуваат дека авторитарните режими ги користат и за масовно и за дискриминаторско набудување.

Тие исто така забележуваат дека употребата на таа технологија понекогаш ги крши човековите права и прописите за приватност на податоците.

Европските службеници треба да постават појасни упатства за примена на постојните регулативи за вештачката интелигенција и да обезбедат дека идните регулативи ги штитат основните човекови права, предупредува европскиот регулатор на ФРА во извештај.

„Вештачката интелигенција веќе влијае на животот на милиони Европејци“, истакнува агенцијата, посочувајќи го следењето на ширењето на Ковид-19 и донесување одлуки за социјалните бенефиции.

„Автоматизацијата може да го подобри процесот на донесување одлуки, но исто така може да резултира со грешки, дискриминација, а понекогаш и нејзините одлуки се тешки за оспорување“, забележува ФРА.

Европската комисија ја разгледува можноста следната година да донесе директива што ќе опфаќа сектори со висок ризик, како што се здравството, енергетиката, транспортот и делови од јавниот сектор.

Златко Шумковски

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *