Еве како лавата реагира во допир со вода (видео)

Сподели со своите пријатели

Што се случува кога лава која се слива од вулканот ќе замине во вода? Како тече процесот на ладење и колку истиот е бурен?

Loading...

Во данеж дека ќе откријат како точно тече реакцијата на лава и вода, National Geographic направиле еден мал експеримент.

Денешниот експеримент илустрира колку брзо топлотната енергија може да се префрли од лава на вода и многу брзо да произведе водена пареа – се истакнува во снимката.

Според нвините зборови, кога ќе се протворат во гастовита состојба, молекулите на водата заземаат многу поголем простор отколку што имаат во течна состојба.

Научниците се обидуваат да откријат потенцијално опасни ефекти од убивањето на водата во џеповите на магмата кои се наоѓаат под земјата.

Сметаат дека дури ниту најтврдите капри не би можеле да задржат рапиден премин на водата од течна во гасовита состојба при допир со магма.

Во тој случај гасот би направил доволен притисок да избие на површина, што би довело до вештачни предизвикана ерупција.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.