Еве како изгледа Интернет (фото)

Сподели со своите пријатели

Корисниците на Интернет го дожуваат тој виртуелен феномен низ екранот на компјутерот, низ андроид телефони и таблети, но ретко кога помниме како се пренесуваат сите тие силни податоци. Ако физичкиот интернет го замислувате во облик на големи згради исполнети со кабли и сервери со најдобро обезбедување, тогаш не сте далеку од реалноста.

Loading...

Internet-1

 

Интернетот всушност се наоѓа во многу згради кои се нарекуваат ”кариер хотели”,  а во кои мрежите на операторите се спојуваат во една голема мрежа, односно Интернет. Овој процес го овозможуваат над стотици километри долги кабли кои се споени во навидум бесконечни редови од сервери.

 

Internet-2

 

Питер Гаритано, фотограф од Бруклин, посетил барем пет такви ”кариер хотели” во Њујорк, за да на пошироките маси им го доближи Интернетот и да покаже како тоа изгледа во физичкиот простор.

Loading...

 

Internet-2c

 

Пристапот во овие хотели не е едноставен. На секое ќоше ве чекаат стражари, сигуроносни контролни пунктови со биометрски уреди, па дури и скриени стапици.

Еве како всушност изгледа Интернетот.

 

 

Internet-2b

Loading...

 

Internet-3

Internet-4

Internet-5

Internet-6

Internet-7

Internet-8

Internet-9

Loading...

Internet-10

Internet-11

Internet-12


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.