ЕУ постигна договор за намалување на потрошувачката на струја

Сподели со своите пријатели

Министрите на земјите од Европската унија (ЕУ) задолжени за енергетика договорија пакет мерки за помош во енергетската криза и постигнаа договор за намалување на потрошувачката на електрична енергија за пет отсто во периодот во текот на денот кога таа најмногу се троши.

Loading...

Одлуката е донесена врз основа на предлогот на Европската комисија (ЕК).

Прифатија и општо намалување на потрошувачката на електрична енергија од десет проценти, што е на доброволна основа, пренесува Танјуг.

Министрите на ЕУ, исто така, се согласија да го прераспределат вишокот приход од енергетскиот сектор на крајните потрошувачи.

Одлуката за намалување на потрошувачката на електрична енергија е обврска која треба да се спроведе преку управување со побарувачката на електрична енергија.

Големите потрошувачи кои ќе го прифатат ова ќе добијат субвенции и треба да ја ограничат побарувачката во моменти кога цените се превисоки.

Чешкиот министер за индустрија и трговија, Јозеф Сикела, кој ја водеше средбата, рече дека постигнатиот договор ќе донесе олеснување за граѓаните и бизнисите со намалување на побарувачката на електрична енергија, како и дека земјите-членки ќе го прераспределат вишокот приход од енергетскиот сектор. на оние кои се борат да си ги платат сметките.

Министрите потврдија и два механизми за наплата на вишокот профит на енергетските компании.

Loading...

На производителите на нуклеарна и обновлива електрична енергија, како и на оние кои користат јаглен и имаат корист од сегашните високи цени, цената ќе им биде ограничена на 180 евра за мегават час.

Како што е објаснето, приходите што го надминуваат овој плафон ќе се сметаат за вишок профит, а земјите-членки можат да ги прераспределат овие приходи на крајните потрошувачи, домаќинствата и бизнисите кои се соочуваат со огромни сметки за енергија.

Земјите-членки, исто така, се согласија да утврдат задолжителен привремен солидарен придонес за приходите на компаниите активни во секторите на сурова нафта, природен гас, јаглен и рафинерија.

Овој придонес ќе се применува на приход кој надминува 120 отсто од просечната добивка за последните четири фискални години.

Тој придонес мора да изнесува најмалку 33 отсто, а собраните пари да се насочат за поддршка на мерките за најранливите крајни потрошувачи.

Министрите разговараа и за ограничување на цената на гасот, што го побараа 15 земји-членки.

Сите информации за економско-енергетската криза во светот можете да ги прочитате ТУКА.