ЕУ го повтори својот повик до Западен Балкан да купуваат енергија заедно

Сподели со своите пријатели

На самитот во Брисел, лидерите на ЕУ 27 повикаа на понатамошна диверзификација на изворите на енергија и маршрутите за снабдување во Европа и обезбедување на снабдување со енергија по пристапни цени и го повторија повикот Западен Балкан да се приклучи на платформата за купување енергија на ЕУ.

Loading...

Лидерите на ЕУ ја повикаа Европската комисија да истражува со меѓународните партнери начини за спречување на порастот на цените на енергијата, вклучително и можностите за привремено ограничување на цените на увозот на енергија.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  САД: Договорот на Србија со Русија е изненадувачки и чекор во погрешна насока

Заклучоците на Европскиот совет за енергетика инсистираат на стратегијата на ЕУ за надворешен енергетски ангажман, важноста на домашните извори на енергија за безбедноста на снабдувањето и забрзување на спроведувањето на изборите за обновлива енергија, пренесува Танјуг.

Европска солидарност

Во таа смисла, се бара забрзување на постапките за издавање дозволи за проекти за обновливи извори на енергија, подобрување на енергетската ефикасност, односно заштеда на енергија, како и комплетирање на европските мрежни инфраструктури за течен гас и електрична енергија.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Атина е подготвена за инциденти со Анкара во Егејското Море

„Во духот на европската солидарност, подготвеноста за можни големи прекини во снабдувањето и отпорноста на пазарот на гас на ЕУ треба да се подобрат, особено преку брзи преговори за билатерални договори за солидарност и координиран европски план за вонредни состојби, како и надополнување на складиштето пред следната зима.“ во заклучоците на Европскиот совет.

Европската комисија има задача да продолжи да работи на оптимизирање на функционирањето на европскиот пазар на електрична енергија, вклучувајќи го и ефектот на цените на бензинот врз него, за да биде подобро подготвена да ја одржи безбедноста на снабдувањето и цените.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Просечната нето плата во Црна Гора за август е 718 евра