Еруплцијата на овој вулкан е најголемата забележана експлозија во атмосферата (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Ерупцијата на вулканот Тонга во јануари годинава беше потврдена како најголема експлозија досега забележана во атмосферата со современи инструменти.

Loading...

Тоа беше многу поголемо од кој било вулкански настан во 20 век, или навистина било кој тест на атомска бомба спроведен по Втората светска војна.

Според Би-Би-Си, оваа оценка е објавена во научни трудови во списанието „Science“, кое се занимавало со овие податоци.

Во поновата историја, веројатно е дека само ерупцијата на вулканот Кракатаа во 1883 година била конкурентна на атмосферски нарушувања.

Се проценува дека катастрофалниот настан во Индонезија однел повеќе од 30.000 животи.

За среќа, климатската ерупција на подводниот вулкан Хунг Тонга на 15 јануари во јужниот дел на Пацификот предизвика многу малку смртни случаи, иако предизвика и големи цунами.

„Тонга беше навистина глобален настан, исто како Кракатау, но сега ги имаме сите овие геофизички системи за набљудување и тие забележаа нешто што беше навистина без преседан во современите податоци“, рече д-р Робин Матоза од Универзитетот во Калифорнија, Санта Барбари за Би-Би-Си .

Тој е главен автор на едно од делата.

Loading...

Според Би-Би-Си, кога станува збор за звучниот опсег, луѓето оддалечени 10.000 километри во Алјаска пријавиле дека слушнале бучава од експлозијата.