Експлозив наменет за Либија запленет во Грција

Сподели со своите пријатели

Грчката крајбрежна стража денеска соопшти дека запленила товар експлозив кој од Турција влегол во Либија, а воедно наведува и дека декативирале „бомба во движење“.

Бродот е запленет на 6. јануари а превезувал 29 ковчези со детонатори и експлозивни материјали.

– Крајбрежната стража деактивираше бомба во движење, рекол контра-адмирал Јанис Сотиру и додал дека бродот „Андромеда“, под танзаниско знаме, имал бројни структурни проблеми и дека никогаш и не требало да заплови.

Според негови зборови, последиците можеле да бидат непредвидливи и по луѓе, а и по околината.

Капетанот на „Андромеда“ тврдел дека бродот пловел кон Џибути, но подоцна признал дека вистинската дестинација било либиското пристаниште Мисрата.

Осумте членови на екипажот утре ќе бидат изведени пред судија.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.