Експертите предупредуваат: „Ковид-19 ќе изгледа безопасно во споредба со она што доаѓа“

Сподели со своите пријатели

Пандемијата КОВИД-19 „ќе изгледа безопасно“ во споредба со она со што се соочува човештвото поради зголемениот број на супербактерии отпорни на сегашните лекови, предупреди проф. Сали Дејвис, поранешен главен медицински директор на Англија.

Loading...

Сели Дејвис, која сега е специјален пратеник на Велика Британија за антимикробна отпорност (АМР), ја загубила мајка си пред две години од инфекција која не можела да се лекува.

Сега предупредува што може да се случи ако светот не се справи со проблемот во следната деценија, предупредувајќи дека прашањето е „поакутно“ од климатските промени.

Инфекциите отпорни на лекови веќе убиваат најмалку 1,2 милиони луѓе годишно, пишува The Guardian.

„Се чини дека има многу луѓе со неизлечиви инфекции и ние би морале да ги изолираме овие луѓе за да не ги заразиме нашите семејства и заедници. Значи тоа е навистина катастрофална слика. Затоа некои од верзиите на Ковид може да изгледаат безначајни“, рече Дејвис.

АМР значи дека некои инфекции предизвикани од бактерии, вируси, габи и паразити повеќе не можат да се лекуваат со достапни лекови.

Изложеноста на лекови им овозможува на бактериите да развијат способност да им се спротивстават, а прекумерната употреба на лекови како антибиотици го забрзува тој процес.

„Ако не направиме добри чекори во следните десет години, тогаш навистина се плашам“, рече Дејвис и додаде:

Loading...

„Без развој на нови лекови, супербактериите ќе опстојуваат со децении и нема да исчезнат. Знаеме дека вирусите ја губат својата сила, генерално се развива колективен имунитет, но во овој случај не е така“.

Минатата недела Владата на Велика Британија објави национален акционен план за АМР, со обврски за намалување на употребата на антимикробни средства кај луѓето и животните, зајакнување на надзорот на инфекциите отпорни на лекови и охрабрување на индустријата да развива нови лекови и вакцини.

Презентирајќи го планот, Марија Кофилд, министерка за здравство, рече:

„Во свет кој се опоравува од пандемијата „Ковид-19“, меѓународната соработка и подготвеноста за глобалните здравствени предизвици добија невидено ниво на важност.“

Дејвис поминала повеќе од една деценија предупредувајќи за проблемот, но рече дека тоа навистина ја погодило кога нејзината Емили Хојл починала од инфекција отпорна на лекови на 38-годишна возраст.

Хојл имала цистична фиброза и била подложена на две трансплантации на бели дробови пред да биде инфициран со Mycobacteroides abscessus, кој бил отпорен на третман.

Тимот што ја лекувал „проба сè“, рече Дејвис.

„Гледајќи наназад, една година пред да умре, мислев дека е веројатно дека тоа ќе ја убие. И знаела околу шест месеци пред да почине дека тоа нема да се лекува и дека најверојатно ќе умре од тоа. Имаше многу убава смрт – беше многу достоинствена, се смееше, се шегуваше, му ја олесни ситуацијата на сопругот, на семејството, на сите нас. Таа беше многу посебна“.

Loading...

Еден од пет смртни случаи предизвикани од АМР е кај дете помладо од пет години, обично во субсахарска Африка, каде што проблемот е „особено распространет и катастрофален“, предупредува Дејвис.

Голем број земји се тешко погодени од климатската криза, а Дејвис рече дека двата проблеми се меѓусебно поврзани.

„Ако не го контролираме и ублажиме AMR, тогаш тоа ќе убие многу луѓе пред климатските промени да го направат тоа“, рече таа.

„Климатските промени ќе функционираат на многу начини, но размислете за водата од поплави, размислете за канализацијата, размислете за раселувањето на населението, размислете за бурите и што тие шират и недостатокот на чиста вода ако имате суша; инфекциите се зголемуваат“.

Постојат глобални напори да се намали несоодветната употреба на лекови како што се антибиотиците во медицината, иако пандемијата на Ковид-19 го запре напредокот во овие области.

Во последниве години се развиени малку нови антибиотици, а проблемот е „комплициран“ бидејќи вклучува сектори како што се земјоделството и здравјето на луѓето.

Повеќе од две третини од антибиотиците одат кај животните на фармата, рече Дејвис, обично за да го промовираат растот или да ги спречат инфекциите во преполни, нехигиенски услови, наместо да лекуваат специфични инфекции.

Некои азиски рибни фарми „ставуваат антибиотици во храната за риби“, делумно затоа што се поевтини, рече таа, но и поради недостаток на истражување за тоа какви инфекции се јавуваат кај локалните видови риби како што е тилапијата и кои вакцини може да бидат потребни.

Loading...

„Доколку немате правилна, внимателна употреба“, рече таа, „ризикувате работите да излезат од контрола“.

Животните, вклучително и луѓето, излачуваат до 80% од антибиотиците што ги земаат, истакнува таа, „контаминирајќи ја околината“.

Фабриките за антибиотици може да не успеат да ги контролираат своите отпадни води, дозволувајќи „драматични количини“ да влезат во водните системи.

И покрај нејзините предупредувања, Дејвис инсистираше на тоа дека таа е личност „пола полна чаша“, преполна со ентузијазам додека разговара за проекти кои имаат поинаков пристап.

Голем американски добавувач на живина престана да користи антибиотици, „за да можете и вие“, рече таа.

Научните откритија како што се геномијата и вештачката интелигенција ги „оживуваат“ прашањата за новите антибиотици.

Loading...

Тој, исто така, се надева дека програмите за поттикнување на фармацевтските компании да создаваат нови антибиотици ќе вродат со плод.

Идеално, таквите лекови треба да се чуваат во резерва како последно средство доколку постоечките лекови не успеат, за бактериите да не развијат отпорност на нив. Сепак, ова им отежнува на компаниите да го проектираат повратот на инвестицијата во истражување и развој.

Различни земји истражуваат алтернативни начини на финансирање, како што е моделот на претплата на NHS Англија, кој плаќа фиксна годишна такса за пристап до антимикробни средства, без оглед на износот што се користи.

Дејвис е дел од Групата за глобални лидери на ОН за АМР. Во септември, ОН ќе одржат состанок на високо ниво за ова прашање, а групата се залага за различни цели до 2030 година, вклучително и намалување на глобалната смртност на луѓето од АМР за 10%, намалување на употребата на антимикробни средства во земјоделството за најмалку 30% и ставање крај на употребата на „медицински важни антимикробни средства за луѓето“ во земјоделството каде што не се потребни за лекување на болести.

Иако ѝ беше „чест“ да биде дел од групата, таа рече дека се потребни повеќе формални структури.

Loading...

„Ни треба координација меѓу државите во некоја форма“, рече Дејвис.

Особено важно би било формирањето на независен научен панел сличен на Меѓувладиниот панел за климатски промени, пишува The Guardian.