ЕК размислува за укинување на трговското олеснување со Украина

Сподели со своите пријатели

Во јуни оваа година, Европската комисија најверојатно ќе размисли за укинување на суспензијата за сите царини и квоти за украинскиот извоз на земјоделски и прехранбени производи, по жалбите од земјите-членки дека приливот на земјоделски стоки ги става земјоделците во ЕУ во неповолна положба.

Loading...

Сегашната едногодишна шема за привремена либерализација на трговијата, која беше воведена по почетокот на конфликтот во Украина, вклучува суспензија на царините и квотите за увоз на земјоделски и прехранбени производи од Украина.

Додека речиси половина од земјоделските стоки во Украина беа либерализирани кога Договорот за длабока и сеопфатна слободна трговија (ДЦФТА) со ЕУ стапи на сила во 2016 година, другите производи беа предмет на преоден период на либерализација на трговијата што требаше да трае до мај 2023 година.

Во тоа време, невидениот предлог за суспендирање на увозните давачки за сите земјоделски производи беше оправдан со цел да се зајакне украинската економија и да се придонесе за постепена интеграција на земјата на внатрешниот пазар на ЕУ.

Сепак, ЕК веќе се мобилизира да го преиспита овој аранжман како одговор на „растечкиот притисок“ од земјите-членки.

Воведените мерки се покажаа како успешни бидејќи во декември беа извезени вкупно три милиони тони жито, но поради тоа негодија соседните земји членки на ЕУ.

Така, уште во септември, романските производители на жито предупредија дека приливот на украинско жито преку иницијативата „Солидарност“ ги турка блиску до банкрот, додека неодамна слични поплаки се слушнаа и од други соседни земји, како што е Полска.

Делегациите од соседните земји, вклучително Полска, Унгарија и Романија, ја истакнаа потребата да се реши негативното влијание на украинскиот увоз врз соседните земји и влијанието врз конкурентноста на нивните земјоделци, при што некои повикаа на компензација.

Loading...

Тие ја поддржаа идејата за преиспитување на царинскиот договор за некои житарки увезени од Украина, особено во однос на санитарните и фитосанитарните мерки (СПС), истакнувајќи го потенцијалниот ризик од увоз на контаминирани зрна.

ЕК најави дека претстојниот самит ЕУ-Украина, кој ќе се одржи на 3 февруари, ќе биде „можност“ да се разговара за соработка и поддршка.

Сите информации поврзани со најновите случувања со војната во Украина можете да ги прочитате ТУКА.