Ефектот на бела бучава ги успива сите бебиња: Еве како и зошто! (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Така наречената бела бучава може да му одговара на човековото уво, а посебно на чувствителното детско уво, на пример кога бебето плаче поради грчеви, нешто што го исплашило или раздразнило пред спиење.

Loading...

Белата бучава е појава која означува мешавина од звуци, одредени фрекфенции и повторувања и тоа во распон од фрекфенција од 20 до 20.000 херци.

Името го добила поради широкиот спектар на разни звуци, како што белата дневна светлина има спектар од различни бои. Произведувачи на оваа бучава се многу апарти за домаќинство, но и звуци од природата.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Овој тајкун го нарекуваат австралиски Хју Хефнер, а еве и зошто

 

 

Од домашните апарати прозиведувачи на белата бучава се правосмукалката, вентилатор, фен за коса, машина за перење, машина за садови, разни радио апарати, шуштење на радио фрекфенција која не е зафатена, а што се однесува до природните звуци тука се шум од бранови, паѓање дожд, звукот од птиците, шуштењето на листовите, жуборот на вода, водопад или поток.

Произведувач на белиот звук е и морот на автомобил, кој може да го произведат и луѓето, односно звук на шуштење низ забите кога сакате некого да го втишате или да го смирите бебето.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Според статистиката ова е најбогатиот народ во светот

Постојат и генератори, односно машини за бела бучава, која се прави поради производство на таа бучава и тераписките цели, за регулација на пореметување на сонот, маскирање на чувството на зуењо во ушите, ослободување од стрес, а вакви снимки можат да се најдат и на интернет.

Белата бучава посебно може да ги смири бебињата, затоа што тие звуци потсетуваат на звуци кои едно бебе ги слушнало во мајчиниот стомак, а кој пред се потсетува на звуци на циркулација на крв низ крвните садови, но и звуци кои допирале од надворешната средина.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Купиле дрога, па не биле задоволни од квалитетот: Се пожалиле и во полиција!

Белата бучава ги маскира сите секојдневни звуци кои можат да ги вознемират бебињата и на тој начин им помага да се опуштат, да го намалат стресот кај повозрасните предизвикат со замор и воздбуда.

 

 

По првиот роденден, постепено може да се исклучива белата бучава како помагач за сонот на бебето, а ако истото продолжи да се буди треба да се продолжи и со бучавата. Но, за да истата го има целосниот ефект потребно е да трае во целиот период додека бебето спие, бидејќи доколку се прекине бебето може лесно да се разбуди.