Едно јајце дневно го намалува ризикот од срцев удар

Сподели со своите пријатели

Ако консумирате едно јајце на ден, може да се намали ризикот од мозочен удар. Ова покажува американско истражување, цитирано од весникот “Дејли експрес”.

Loading...

Едно големо јајце содржи шест грама висококвалитетен протеин и антиоксидантите лутеин и зеаксантин, како и витамини Е, D и A, забележуваат здравствените професионалци.

 

 

Откритието е направено од стручњаци од Институтот Епид Стејт во САД. Тие ги анализирале претходните истражувања, спроведени во периодот помеѓу 1982 и 2015 година и се шират над 275 000 луѓе.

Целта им била да воспостават дали постои зависност помеѓу потрошувачката на јајца и ризикот од коронарна срцева болест и мозочен удар.

„Анализата потврди дека не постојат доволно податоци за присуството на слична зависност, и покрај тоа открива поволен ефект од потрошувачката на јајца за превенција од мозочен удар”, пишуваат истражувачите во “Journal of the American College of Nutrition”.

Loading...

 

 

Јајцата се богати со корисни хранливи материи и освен тоа се одличен извор на антиоксиданси кои се спротивставуваат на оксидативниот стрес и воспалителните процеси, како и на протеини кои придонесуваат за намалување на крвниот притисок, забележуваат истражувачите.