Една жена може да роди 40 деца – Неверојатни факти за човечкото тело!

Сподели со своите пријатели

Човечкото тело крие толку многу тајни што се верува дека голем дел од него сè уште не се откриени.

Сепак, благодарение на медицината, денес знаеме повеќе за нашите тела отколку кога било досега, а научниците успеаја да најдат одговори на некои од најчудните прашања.

Loading...

Освен ако не верувате дека нашето тело е навистина неверојатно, следниве факти ќе ве убедат:

4 интересни факти за родените во октомври

Еден човек може да нахрани милион комарци

Човечкото тело има доволно крв за да храни 1,2 до 1,8 милиони комарци.

Со едно каснување, комарецот впива околу 0,003 милилитри крв. Па, ќе биде потребна цела армија од комарци да ја испие целата крв од едно тело.

Венеција е уникатна по многу нешта, но и по овие 8 интересни факти

Машките гради исто така можат да произведат млеко

Сите луѓе, без оглед на полот, имаат млечни жлезди. Ова значи дека и машките гради можат да лачат млеко.

Loading...

Сепак, ретко се случува и најчесто се должи на хормоналните нерамнотежи и премногу стрес.

Една жена може да роди 40 деца

Некои жени можат да родат десетици деца. Засега, рекордот припаѓа на Русинка од 18 век, која, наводно, родила дури 69 деца.

Косата на лицето расте најбрзо

Секој маж ќе ви го потврди овој факт, затоа што добро знае дека треба да се бричи скоро секој ден.

Интересни факти за Индија кои сигурно не сте ги знаеле

Отпечатоците од прстите на жените се 99% различни од мажите

Женската кожа лачи двојно повеќе аминокиселини од машката. Поради ова, научниците можат да го одредат полот на една личност само врз основа на нивните отпечатоци.

Начинот на кој ги спојувате дланките покажува која мозочна хемисфера е доминантна

Ако го поставите десниот палец нагоре, тоа значи дека е доминантна десната хемисфера. Спротивното е исто така точно – ако го поставите левиот палец нагоре, тогаш левата хемисфера е доминантна.

Loading...

Десната хемисфера е одговорна за емоциите и имагинацијата, а левата за аналитичко и логично размислување.

Само 1% од луѓето ги ставаат палците едни до други и нема доминантна хемисфера кај овие луѓе. Тоа значи дека и двете се подеднакво развиени.

10 интересни факти за интелигенцијата на животните кои не сте ги знаеле

Течноста што излегува од носот, може да биде од мозокот

Понекогаш, течноста што излегува од носот може да биде мозочна течност.

Loading...

Течноста на мозокот се наоѓа во посебна мембрана и понекогаш протекува низ ноздрите и е транспарентна.

Можеби сте многу поуникатни отколку што мислите

Вие сте навистина уникатни и не само заради отпечатоците од прсти. Дали знаете дека формата на ушите е уникатна, исто како и формата и текстурата на вашиот јазик?

Жените живеат подолго

Некои истражувања покажаа дека женскиот имунолошки систем поефикасно се справува со надворешните и внатрешните закани. Во исто време, нивните клетки стареат побавно, зголемувајќи ја нивната ефикасност.

Loading...

Поради оваа причина, жените живеат подолго и имаат помала веројатност да се разболат од мажите.

Никогаш не се женел и бил опседнат со чистење: Интересни факти за Никола Тесла

Срцето на жената чука побрзо

Научниците во Канада откриле дека срцето на жената чука побрзо.

Во просек, срцето на жената чука 82 пати во минута, а срцето на мажот чука 72.

Loading...

Црниот дроб има над 500 функции

Изгледа дека нашиот црн дроб може да стори сé – од филтрирање на крв, до варење и апсорпција на маснотии, преработка на холестерол и друго.

Интересни факти за „Гугл“ кои можеби не сте ги знаеле

Луѓето лажат подобро кога треба да одат во тоалет

Луѓето со полн мочен меур можат да лажат повеќе.

Loading...

Силната потреба да се оди во тоалет го прави лицето да се фокусира на самоконтрола, така што тоа го олеснува лажењето.

Исто така, во оваа состојба, луѓето се борат да избегнат непотребно движење.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *