Џонсон: Ова е најтажниот ден во нашата земја

Сподели со своите пријатели

Кралицата Елизабета Втора почина попладнево на 96-годишна возраст. Ја наследил нејзиниот син, кралот Чарлс.

Loading...

По повод смртта на кралицата говореше и поранешниот премиер на Велика Британија Борис Џонсон.

– Ова е најтажниот ден кај нас. Во срцата на секој од нас има болка поради смртта на нашата кралица, длабоко и лично чувство на загуба – многу поинтензивно, можеби, отколку што очекувавме.

Во овие први мрачни моменти откако ја слушнавме оваа вест, знам дека милиони и милиони луѓе престанаа во сè што правеа да размислуваат за кралицата Елизабета, светлата и сјајна светлина што конечно изгасна.

Витална улога

Изгледаше толку безвременска и толку прекрасна што се плашам дека верувавме, како деца, дека таа само ќе продолжи.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Активисти на Гринпис го прекинаа говорот на британската премиерка

Бран по бран на тага се тркала низ светот, од Балморал – каде што нашите мисли се со целото кралско семејство – и го пробива својот пат многу подалеку од оваа земја и низ тој голем Комонвелт на нациите што таа толку го негуваше и кој ја негуваше за возврат. .

Како што е толку природно со човечките суштества, само кога ќе се соочиме со реалноста на нашата загуба, навистина разбираме што поминало. Дури сега навистина сфативме колку ни значеше, колку направи за нас, колку не сакаше.

Размислувајќи за празнината што таа ја остава, ја сфаќаме виталната улога што таа ја одигра, несебично и смирено отелотворувајќи го континуитетот и единството на нашата земја.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Активисти на Гринпис го прекинаа говорот на британската премиерка

Размислуваме за нејзината длабока мудрост, историско разбирање и нејзиното навидум неисцрпно, но потценето чувство за должност. Иако нејзиниот дневник се чувствуваше немилосрдно, таа никогаш не дозволи да се покаже, а на десетици илјади настани – големи и мали – ја донесе нејзината насмевка, нејзината топлина и нежен хумор – и 70 неспоредливи години ја ширеше таа магија низ своето кралство.

„Најдобриот монарх во нашата историја“

Ова е најтажниот ден на нашата земја затоа што имаше единствена и едноставна моќ да не израдува. Затоа ја сакавме. Затоа ја оплакуваме Елизабета Велика, најдолгата и на многу начини најдобриот монарх во нашата историја.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Активисти на Гринпис го прекинаа говорот на британската премиерка

Едно од нејзините најдобри достигнувања беше тоа што таа не само што ја модернизира уставната монархија, туку и создаде престолонаследник кој ќе делува голема правда за нејзиното наследство и чие чувство за должност беше втемелено во најдобрите традиции на неговата мајка и неговата земја.

Иако нашите гласови можеби сè уште се задушени од тага, можеме со сигурност да кажеме зборови што не се слушнале во оваа земја повеќе од седум децении.

Господе чувај го кралот – напиша Џонсон на Твитер.

Сите информации поврзани со најновите случувања во Велика Британија можете да ги прочитате ТУКА.