„Додека парите зборуваат, вистината молчи“ – 12 руски народни поговорки

Сподели со своите пријатели

Народните поговорки содржат голема животна мудрост. Тие не советуваат дека не подлежиме на диктатурата на парите, да не очекуваме ништо за возврат кога правиме услуга и да сфатиме дека за „тенка“ љуов не треба да се бориме.

Loading...

Некои руски народни поговорки:

„Поранешниот пријател е полош од непријателот“.

„Не фрлај блато во бнарот од кој некогаш си пиел вода“.

„Богатиот човек во борбата се труди да го сочува лицето, а сиромашниот капутот“.

„Не е вредна онаа љубов која ја срушил првиот удар“.

„Не е зајакот кукавица, тој себе се чува“.

„Човековата злоба доаѓа од немоќта“.

Loading...

„Пријателството престанува таму каде што лагата започнува“.

„Додека парите зборуваат, вистината молчи“:

„Ако за секоја услуга која ја направиш на пријателот очекуваш благодарност, тогаш не си дарувал туку продавал“.

„Клеветата е како жар – ќе ти ги извалка рацете и ќе те изгори“.

„Тајната на среќата не е во тоа да правиме што сакаме, туку да го сакаме она што го правиме“.


Leave a Reply