Девојчињата влегуваат во пубертет сѐ порано, но зошто?

Сподели со своите пријатели

За време на пандемијата на Ковид-19, лекарите почнаа да забележуваат необичен феномен: значително е зголемен бројот на млади девојчиња кои рано влегуваат во пубертет.

Loading...

Покрај САД, слични извештаи објавија и Италија, Турција, Велика Британија, Индија и Германија.

И за тоа не може да се обвини вирусот бидејќи зголемувањето на случаите не беше ограничено само на девојчињата заразени со Ковид-19.

Додека возраста на која девојчињата влегуваат во пубертет постојано се намалува за околу три месеци на секои 10 години од доцните 1970-ти, се чини дека нешто се променило откако пандемијата го зафати светот.

Педијатрите биле сведоци на предвремен пубертет кај сè поголем број девојчиња, пишува The Telegraph.

Според достапните стручни податоци, нормално е девојчињата да влезат во пубертет на возраст од 8 до 13 години.

Ако тоа се случи пред 8-годишна возраст, тоа се нарекува предвремен пубертет.

Глобалните статистики пред пандемијата покажаа дека само едно од 10.000 деца влеглле во пубертет пред 8-годишна возраст.

Loading...

Сепак, пандемијата доведе до тоа оваа бројка да почне да расте, и тоа кај девојчињата, но не и кај момчињата.

Една италијанска студија објавена минатиот февруари, во која беа разгледани пет детски ендокринолошки центри, покажа дека меѓу март и септември 2020 година, 338 деца биле упатени на понатамошен третман поради сомневање за предвремен пубертет.

Во истиот период во 2019 година, тоа било случај со 152 деца, што претставува зголемување од 122 отсто.

Студијата објавена во август 2022 година, заснована на турска клиника за ендокринологија, покажа дека на повеќе од двојно повеќе девојчиња им бил дијагностициран предвремен пубертет помеѓу април 2020 година и март 2021 година отколку во текот на две години пред почетокот на пандемијата.

Германско истражување засновано на еден медицински центар покажа дека бројот на девојчиња на кои им е дијагностициран предвремен пубертет се зголемил повеќе од двојно во првата година од пандемијата.

Минатиот септември, на годишниот состанок на Европското здружение за педијатриска ендокринологија беа претставени наодите од неколку студии за зголемената инциденца на раниот пубертет.

Нејасни причини

Па што се случува? Ако е виновна пандемијата, зошто? Експертите нагласуваат дека засега нема докажани причини.

„Во моментов не е можно директно да се поврзе траумата предизвикана од пандемијата со бројот на случаи“, вели др. Мари-Агат Трувин, клинички директор во Hôpitaux de Paris.

Loading...

Но, лекарите имаат неколку можни објаснувања. Претходните студии покажаа дека децата со прекумерна тежина или дебели имаат статистички поголема веројатност да влезат во пубертет рано.

Зголеменото време на екранот исто така се наведува како потенцијален фактор.

Една турска студија на стаорци сугерира врска помеѓу повисоките нивоа на изложеност на сина светлина и пораниот почеток на пубертетот кај женките.

Бидејќи пандемијата доведе до седентарен начин на живот пред екраните и кај децата, како и намалени можности за вежбање и зголемување на бројот на дебели деца, некои веруваат дека тоа е веројатната причина за предвремен пубертет кај растечкиот број на девојчиња.

Долгорочен тренд

Долго време се претпоставуваше дека возраста на која децата влегуваат во пубертет се намалува поради три причини, имено повисоки нивоа на дебелина кај населението и повисоки нивоа на стрес и токсини од околината.

„Ако размислуваме за пандемијата, не е изненадување што сè повеќе деца почнуваат со пубертет порано. Знаеме дека има огромен скок во стапките на дебелина во 2020 и 2021 година. И гледаме зголемени стапки на лошо ментално здравје кај децата. најмногу затоа што живеат во стресни околности“, истакнува професорката Ивон Кели од Универзитетскиот колеџ во Лондон.

Улогата на стресот

Проф. Неговата студија покажа и дека мозокот на тие деца се развива побрзо.

„Пандемијата беше трауматична за сите и има смисла децата да покажат знаци на рано созревање како резултат. Не сум изненаден од тие податоци“, додава тој.

Loading...

Сепак, истражувањето за ефектите од раниот пубертет сугерира дека ова може да биде причина за загриженост.

Студијата на Универзитетот во Бристол од 2020 година покажа дека и девојчињата и момчињата кои влегуваат во пубертет порано од нивните врсници имаат зголемен ризик од самоповредување во адолесценцијата.

Други истражувања покажуваат дека тие се изложени на поголем ризик од проблеми со менталното здравје како депресија.

„Кога хормоните почнуваат да работат, тоа е навистина збунувачки за младите жени. Колку порано тоа се случи, толку помали се шансите девојките да се справат со психолошките последици“, вели професорката Кели.

Влегувањето во пубертет може да биде социјален предизвик за младите девојки и може да има штетни физички ефекти.

Различни студии го поврзуваат раниот пубертет со полошо физичко здравје подоцна во животот, вклучително и поголем ризик од развој на рана срцева болест.

Loading...

Покрај тоа, има импликации за растот.

„Кога започнува пубертетот во однос на првиот период, растот на висината се забавува. Значи, ако девојчето има седум или осум години, таа не пораснала доволно. Откако ќе добие менструација, ќе порасне уште седум до десет сантиметри“ објаснува Кели.

Да се ​​лекува или не?

Стандардниот третман за предвремен пубертет е блокатори на пубертетот, односно лекови кои ги блокираат хормоните кои доаѓаат од хипофизата и кои го активираат.

Сепак, не сите се согласуваат со приказната дека предвремениот пубертет станува се почест – или дека треба да го третираме.

Д-р. Питер Хејс, предавач на Универзитетот во Сандерленд, ја наведува можноста дека за време на пандемијата родителите имале зголемена загриженост за здравјето на нивните деца и имале поголема веројатност да пријават знаци на ран пубертет.

Loading...

Или, вели тој, поминувале повеќе време во физичка близина со своите деца за време на карантинот, така што имале поголема веројатност да забележат физички промени и промени во однесувањето.

„Фактот што повеќе деца имаат предвремен пубертет не значи дека тој е во пораст. Не грижете се премногу за долгата листа на болести наводно поврзани со раниот пубертет. Лекарите секогаш се обидуваат да најдат такви проблеми за да го оправдаат лекувањето на децата кои се сосема здрави, но случајно рано созреваат“, вели тој.