Децата до 13 години се премлади за социјалните мрежи, покажува истражување

Сподели со своите пријатели

Главниот американски лекар Вивек Мурти во неделата оцени дека децата помлади од 13 години се премлади за социјалните мрежи бидејќи сè уште го „развиваат својот идентитет“.

Loading...

Мета, Твитер и мноштво други гиганти на социјалните мрежи им дозволуваат на 13-годишниците да се приклучат на нивните платформи.

„Јас, лично, врз основа на податоците што ги видов, верувам дека 13 години е прерано… Тоа е возраст во која е навистина важно да се размислува за тоа како размислуваат за сопствената самодоверба и за нивните односи. И често искривеното опкружување на социјалните медиуми им прави лоша услуга на многу од овие деца“, изјави Вивек Мурти за CNN Newsroom.

Бројот на тинејџери на социјалните мрежи предизвика тревога кај медицинските експерти, кои укажуваат на се поголем број истражувања за штетата што таквите платформи можат да им ја нанесат на адолесцентите.

Највисокиот американски службеник за јавно здравје, Марти, ја призна тешкотијата да се спречат децата да ги користат платформите со оглед на нивната популарност, но сугерираше дека родителите можат да успеат со претставување обединет фронт.

„Ако родителите можат да се соберат и да кажат, обединето, нема да дозволиме нашите деца да користат социјални медиуми додека не наполнат 16, 17 или 18 години или која било возраст што ќе ја изберат, тоа е многу поефикасна стратегија за да се осигураме дека вашите деца нема да бидат изложени. рано да наштети“, изјави тој за Си-Ен-Ен.

Новото истражување сугерира дека сурфањето на социјалните мрежи може да ја промени хемијата на мозокот кај адолесцентите.

Според студијата објавена овој месец во списанието JAMA Pediatrics, студентите кои поредовно прелистувале социјални мрежи покажале поголема нервна чувствителност во одредени делови од нивниот мозок, што го прави нивниот мозок повеќе одговорен на социјалните последици со текот на времето.

Loading...

Психијатрите како др. Адријан Стејси со години укажува на овој феномен.

Стејси, која првенствено работи со тинејџери и студенти, претходно изјави за CNN дека користењето на социјалните мрежи предизвикува „ослободување на допамин“ во мозокот.

„Кога правиме работи кои предизвикуваат зависност, како користење на кокаин или користење паметни телефони, нашиот мозок ослободува многу допамин одеднаш. Тоа му кажува на нашиот мозок да продолжи да го користи“, рече таа. „Особено кај тинејџерите, тој дел од мозокот е всушност хиперактивен во споредба со возрасните. Тие не можат да се мотивираат себеси да прават ништо друго“.

Неодамнешните студии покажуваат други начини на кои прекумерното време на екранот може да влијае на развојот на мозокот. Кај малите деца, на пример, прекумерното време на екранот е значително поврзано со послаби вештини за описменување и способност за користење експресивен јазик.