Дали вештачката интелигенција ќе избрише професии кои сега ги извршуваат луѓе?

Сподели со своите пријатели

Мајкрософт, наводно, планира инвестиција од 10 милијарди долари во OpenAI, стартапот што го создаде вирусниот чет-бот ChatGPT, и планира да го интегрира во производите на Office и пребарувањето на Bing.

Loading...

Технолошкиот гигант веќе има инвестирано најмалку 1 милијарда долари во OpenAI.

Некои од овие карактеристики би можеле да се појават веќе во март, според The ​​Information.

Ова е голема работа. Ако сè оди добро, тоа ќе донесе моќни алатки за вештачка интелигенција на масите.

Тоа е веројатно добра вест ако, како мене, ви е здодевно создавањето PowerPoint презентации и одговарањето на е-пошта.

Да почнеме со онлајн пребарувањето, апликацијата која доби најмногу покриеност и внимание.

Популарноста на ChatGPT го потресе Google, кој наводно го гледа ChatGPT како „црвен код“ за својот сеприсутен пребарувач.

Може да функционира како преден дел на Bing кој одговара на прашањата на луѓето на природен јазик.

Loading...

Пребарувањето со вештачка интелигенција може да значи дека кога ќе прашате нешто, наместо да добиете листа на врски, ќе добиете цел пасус со одговорот.

Сепак, има добра причина зошто Google веќе не изгради свои моќни јазични модели во пребарувањето.

Моделите како ChatGPT имаат озлогласена тенденција да исфрлаат пристрасна, штетна и фактички неточна содржина.

Тие се одлични во создавањето јазик што чита како да е напишан од човек. Но, тие немаат вистинско разбирање за она што го создаваат и ги прикажуваат и фактите и невистините со исто високо ниво на доверба.

Кога луѓето денес бараат информации на интернет, им се претставени низа опции и можат сами да проценат кои резултати се сигурни.

Вештачката интелигенција за разговор како ChatGPT го отстранува тој слој на „човечко расудување“ и ги принудува луѓето да ги прифатат резултатите како апсолутно точни, иако честопати не се.

Луѓето можеби дури и не забележуваат кога овие системи со вештачка интелигенција генерираат пристрасна содржина или дезинформации – и потоа ги шират понатаму.

На прашањето, OpenAI беше криптична за тоа како ги обучува своите модели да бидат попрецизни.

Loading...

Портпаролот рече дека ChatGPT е демо за истражување и е ажуриран врз основа на повратни информации од реалниот свет.

Но, не е јасно како тоа ќе функционира во пракса, а точните резултати ќе бидат клучни доколку Мајкрософт сака луѓето да престанат да „гуглаат“ работи.

Во меѓувреме, поверојатно е да видиме дека апликациите како Outlook и Office добиваат вештачка интелигенција.

Потенцијалот на ChatGPT да им помогне на луѓето да пишуваат потечно и побрзо може да биде апликацијата „убиец“ на Microsoft.

Јазичните модели може да се интегрираат во Word за да им се олесни на луѓето да резимираат извештаи, да пишуваат предлози или да генерираат идеи. И сето тоа не се заснова на зборови.

Мајкрософт веќе соопшти дека ќе го користи DALL-E на OpenAI за креирање слики и за презентации во PowerPoint.

Исто така, не сме далеку од денот кога моделите на големи јазици ќе можат да одговорат на гласовни команди или да читаат текст, како што се е-пошта.

Дали е ова иднината што навистина ја сакаме?

Премногу слепо усвојување на овие технологии и автоматизирање на нашите комуникации и креативни идеи може да предизвикаат луѓето да ја загубат својата способност да ги надминуваат машините.

Loading...

Јазичните модели исто така многу добро копираат. Секое поединечно известување внесено во ChatGPT дополнително го обучува.

Во иднина, бидејќи овие технологии дополнително ќе се вградат во нашите секојдневни алатки, тие можат да го научат нашиот личен стил, па дури и да манипулираат со нас да купуваме одредени работи или да се однесуваме на одредени начини.

Исто така, не е јасно дали ова навистина ќе ја подобри продуктивноста, бидејќи луѓето сепак ќе треба да ја уредуваат и повторно да ја проверуваат точноста на содржината генерирана од вештачката интелигенција.

Алтернативно, постои ризик луѓето слепо да му веруваат, што е познат проблем со новите технологии.

Колеџите веќе имаат проблеми со ChatGPT, бидејќи многу студенти го користат за пишување трудови.

Уметниците имаат проблем со другата вештачка интелигенција, бидејќи таа може да создаде уметност за пократко време и често на подобар начин.

Loading...

Кога овие алатки ќе станат достапни за масите, постои шанса многу работни места едноставно да бидат „избришани“, но како и со сите технологии тоа е сериозен меч со две острици и можеби нешто кон кое не треба да се стремиме.