Дали шумливите таблети се навистина здрави? Еве што велат експертите!

Сподели со своите пријатели

Експертите велат дека треба внимателно и умерено да ги земате!

Loading...

Шумливи таблети со витамини и минерали треба да се земаат само во договор со докторот, советуваат експертите.

Мислењето на лекарот е важно затоа што дневната доза треба да се прилагоди на возраста, полот и здравствената состојба на лицето.

Во секој случај, не повеќе од една таблета на ден! Инаку, ако се земени сами подолг временски период, може да има несакани последици.

Витамини во таблети обично се препорачуваат по закрепнување од одредена болест, постари лица и бремени жени, како и со зголемена активност, и првенствено – спортисти.

Друга работа што предизвикува загриженост се вештачки засладувачи во шумливи таблети, првенствено аспартам, кој, со право, сè повеќе се заменува со други засладувачи или природни супстанции.