Дали правото на глас на 18 години е дискриминаторски? Нов Зеланд смета дека е!

Сподели со своите пријатели

Врховниот суд на Нов Зеланд во понеделникот пресуди дека правото на глас на само 18 години ги дискриминира младите, што ја поттикна владата да размисли за намалување на возраста за гласање на 16 години.

Loading...

По одлуката на судот, премиерката Џасинда Ардерн претстави нацрт-закон што отвора можност за гласање на 16-годишниците, но предупреди дека промената ќе биде тешко да се спроведе и дека нема да може да се спроведе пред општите избори во 2023 година.

Во својата одлука, Врховниот суд се повика на националната Повелба за права, која го признава правото да се носат лични одлуки на возраст од 16 години.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Оваа држава планира сексот надвор од брак да го прогласи за кривично дело

Пресудата наложува процедура на задолжителна собраниска расправа и разгледување на прашањето, но таа не е обврзувачка.

„Јас лично го поддржувам намалувањето на старосната граница за избирачко право, но тоа не е прашање што ме засега ниту мене, па дури и мојата влада. Секоја промена на изборниот закон од тој карактер мора да биде одобрена од 75 отсто од претставниците. Затоа, прашањето се однесува пред се на парламентот“, рече премиерот.

Ова прашање кое го иницираше здружението за унапредување на правата „Make it 16“ е повлечено од судовите од 2020 година, но таква одлука може да донесе само парламентот.

Многу малку земји дозволуваат вакви млади луѓе да гласаат, а една од нив е Бразил.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Фатен сериски убиец во Канада: Сите жртви биле членови на локални племиња