Дали масовно пошумување може да ги забави климатските промени?

Сподели со своите пријатели

Дрвото обработува 50 килограми јаглерод диоксид годишно. Ако секој засади по едно дрво секоја година во следните 20 години, тие дрва би обработувале околу половина тон јаглерод диоксид годишно.

Loading...

Ако секој жител на нашата планета сади по едно дрво секоја година во следните 20 години, како тоа би влијаело на климата? Политичарите, деловните луѓе, корисниците на Јутјуб и познатите личности повикуваат на садење милиони, милијарди, па дури и трилиони дрвја, верувајќи дека на овој начин климатските промени може да се забават.

Речиси 8 милијарди луѓе во моментов живеат на Земјата. Ако секој поединец засади едно дрво во следните 20 години, тоа би значело приближно 160 милијарди нови дрвја.

 

 

„Дали масовното садење дрвја може да ги забави климатските промени?“, Рече Карен Д. Хол, професор по обновлива екологија на Универзитетот во Калифорнија, Санта Круз. И дава сеопфатен одговор.

Дрвја и јаглерод

Јаглерод диоксидот е главниот гас што предизвикува глобално затоплување. Преку фотосинтеза, дрвјата и другите растенија го претвораат јаглерод диоксидот од атмосферата во јаглехидрати и ги користат за одгледување стебла, стебла, лисја и корени. Количината на јаглерод што дрвото може да го складира варира во голема мера. Тоа зависи од видот на дрвото, каде расте дрвото и колку години има.

Loading...

 

 

Просечното дрво обработува 50 килограми јаглерод диоксид годишно. Ако едно лице засади едно дрво секоја година во следните 20 години, и ако успее да преживее, што е малку веројатно, тие 20 дрвја би обработувале скоро половина тон јаглерод диоксид годишно.

Просечно лице кое живее во поголемите градови произведува неверојатни 15,5 тони јаглерод диоксид годишно во споредба со 1,9 тони по просечен жител во селата.

На крајот, ако секој жител сади по едно дрво годишно, тоа ќе компензира за само околу 3 проценти од јаглерод диоксидот што го произведува секоја година, под услов сите 20 дрвја успешно да се развијат. Но, за некој што живее во селата, тоа би сочинело околу 26 проценти од јаглерод диоксид.

Хол и нејзините колеги веруваат дека садењето дрвја е несомнено дел од решението за климатските промени, но има и позначајни потези.

 

Loading...

 

Дрвјата што веќе постојат треба да бидат заштитени

Се проценува дека денес има околу 3 трилиони дрвја на Земјата, што е половина од бројот на дрвја што постоеле пред 12.000 години, на почетокот на човечката цивилизација. Експертите велат дека луѓето сечат 15 милијарди дрвја годишно. Повеќето од нив се во тропските шуми и сведоци сме на нивното постојано уништување на шумите.

Заштитата на постојните шуми е исклучително важна, вели Хол. Дрвјата не само што апсорбираат јаглерод диоксид, туку обезбедуваат живеалиште за многу животни. Во урбаните средини, дрвјата значат сенка, кај руралните луѓе значи огревно дрво, а сите тие даваат овошје или храна.

Сепак, дрвјата не треба да се садат во области каде што порано не пораснале, на пример во области каде што имало пасишта или савани, бидејќи таквите екосистеми се важни живеалишта за животните и растенијата карактеристични за таа клима. Јаглеродот веќе се складира таму дури и ако не се садат нови дрвја.

 

 

Loading...

Треба да се направи повеќе отколку садење дрвја

Со цел да се забават климатските промени, луѓето ќе треба да направат многу повеќе отколку да садат дрвја. Пред се, тие мора да ги намалат емисиите на јаглерод диоксид и други стакленички гасови што е можно поскоро со префрлување на обновливи извори на енергија, како што се сончева енергија и ветер.

Треба помалку да користат автомобили и авиони, да консумираат помалку месо, бидејќи месото има многу поголем јаглероден отпечаток.

Важно е – бизнисите, политичарите, владите, возрасните, па дури и децата – да направат се што можат за да ги намалат емисиите на фосилни горива.

Промените понекогаш се бавни, но заедно може да се постигнат, смета професорот Хол.

 

Loading...